Boldoggá avatták Hildegard Burjant

Boldoggá avatták vasárnap Bécsben Hildegard Burjant, a Caritas Socialis női szerzetesrend alapítóját, keresztény nőmozgalmi személyiséget. A bécsi Szent István székesegyház, amely első alkalommal volt boldoggá avatási szertartás helyszíne, zsúfolásig megtelt emberekkel.

Egyházi személyiség, vezető politikusok
A szertartást XVI. Benedek pápa képviselőjeként Angelo Amato bíboros végezte. A misén jelen volt mintegy kétszáz egyházi személyiség, köztük bíborosok. Részt vettek a boldoggá avatáson vezető osztrák politikusok is, köztük Barbara Prammer, a parlament elnöke és Michael Spindelegger alkancellár.

„A szociális tettek embere volt”
Hildegard Burjan „fáradhatatlanul segítette a szükséget szenvedőket” – emelte ki ünnepi prédikációjában Christoph Schönborn osztrák bíboros, bécsi érsek. Az érsek „a szociális tett embereként” méltatta a rendalapítót, akit „a nélkülözés felismerése, az odafigyelés, a cselekvés és a bölcs szociális tettek” jellemeztek.

Férje a magyar Burján Sándor volt
Hildegard Burjan 1833-ban született a németországi Görlitzben. Zsidó családból származott, 1909-ben, egy súlyos betegségből való felgyógyulása után tért katolikus hitre. Férje a magyar Burján Sándor volt, akivel Bécsben telepedtek le.


to top