Horvát írótalálkozó Kópházán

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Kópházi Horvát Nemzetközi Írótalálkozó. A nyolc horvátországi író mellett ausztriai és magyar gradistyei horvát írók is részt vettek.

Kirándulások a határon innen és túl
A vendégek Kópházán a kétnyelvű általános iskolában felolvasáson vettek részt, könyvbemutató és folklór est is szerepeltek a programban. A többnapos találkozó során kirándulásokat is tettek, a határon innen és túl.

Így ellátogattak Kőszegre, Rőtfalvára/Rattersdorf Anton Kolic lelkészhez, Lékára/Lockenhaus, ahol a lovagvár mellett a Nádasdyak kriptájába is lelátogattak, hiszen a Nádasdyak közül ketten is rendelkeztek horvát vonatkozással, mesélte el Pajrits Ferenc, kópházi szervező.

Látogatás a népcsoport-szerkesztőségnél
Kismartonba is ellátogattak, többek között az ORF Burgenland népcsoport-szerkesztőségéhez és a darázsfalui/Trausdorf Gradistyei Horvátok Tudományos Intézetébe is.

Olvasóestek, könyvbemutató
A Kópházán megrendezésre került olvasóestek alkalmával bemutatásra került Horvátország egyik legismertebb írójának, Igor Šipić-nek kötete, illetve több jubiláló irodalmárról is megemlékeztek.

Az asszimiláció megállítása
A beszélgetések fő témája az volt, hogyan tudnak az írók választ adni, beavatkozni, hogy az asszimiláció megállítható legyen? Az írótalálkozó kultúrműsorral zárult.


to top