Osztrák-magyar fogyasztóvédelem

Ausztriában kezdett kétnapos szakmai látogatást kedden a magyar országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának küldöttsége, jelenti Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója.

Az első ilyen jellegű kapcsolatfelvétel
A képviselők az első napon az osztrák parlament szakbizottságának tagjaival folytattak megbeszélést. Simon Gábor (MSZP) bizottsági elnök, a delegáció vezetője az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy ez a 2010 májusában alakult fogyasztóvédelmi állandó bizottság első parlamentközi kapcsolatfelvétele, és ugyanúgy az osztrák parlament illetékes bizottsága számára is ez volt az első ilyen jellegű kapcsolatfelvétel.

Kitértek az uniós irányelvekre is
Az együttes ülésen a delegációvezető tájékoztatta az osztrák képviselőket a magyar EU-elnökség fogyasztóvédelmi tevékenységéről. Ennek keretében kitértek a fogyasztók szerződési jogairól szóló uniós irányelvre is, amit júniusban fogadott el az Európai Parlament.

Élelmiszerbiztonsági kérdések
Az osztrák képviselők érdeklődéssel fogadták a magyar fogyasztóvédelmi szervek fejlődéséről szóló tájékoztatót – mondta a delegációvezető. Szó volt élelmiszerbiztonsági kérdésekről és a társhatóságok határon átnyúló együttműködéséről is. Az egészséges élelmiszerek kérdéskörében kitértek a transzzsírok élelmiszerekben megengedett mennyiségére vonatkozó osztrák szabályozásra és a Magyarországon bevezetett népegészségügyi termékdíjra.

Rossz minőségű termékek a piacokon
Szóba került a magyar Fogyasztóvédelmi Felügyelőség jelentése is, amely egyes nemzetközi cégek Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, illetve Magyarországon forgalmazott termékei között minőségi eltérést talált. Sajnálatos módon a szlovákiai és a magyarországi termékek voltak a legrosszabb minőségűek – tette hozzá a képviselő. A megbeszélésen felvetődött: ez olyan téma lehet, amellyel közösen foglalkozik majd a két bizottság.

A képviselők megállapodtak abban, hogy a konzultációkat jövőre Budapesten folytatják. Szerdán az osztrák munkaügyi, szociális és fogyasztóvédelmi minisztérium illetékes államtitkárával és civil szervezetek képviselőivel találkozik a delegáció.


to top