Repülnek az elnyomók a díszpolgárok sorából

Jellasics ma is nemzeti hős Horvátországban.
Elvenné a budapesti díszpolgári címet az 1848-as forradalom leverőitől Tarlós István. Haynau, Jellasics és Windisch-Graetz még a forradalom 1849-es leverésekor lett Pest díszpolgára. Most nemcsak őket, de a náluk száz évvel később díszpolgárrá avatott Sztálint is végleg kihúzzák a listáról.

„A határozati javaslatban felsorolt személyek a magyar szabadságharc, valamint részben a magyar és az általános demokrácia ellenségeinek tekinthetőek” – közéjük tartozik Jellasics horvát bán és Haynau báró, aki az 1848 utáni megtorlásokat vezette. Nem csak az a közös bennük, hogy részt vettek a szabadságharc leverésében. Mind a ketten Budapest díszpolgárai. Ezt a címet akarják most elvenni tőlük. A főpolgármesteri hivatal nem nyilatkozott az RTL Híradónak, az általunk megkérdezett történész pedig más véleményen van.

„A nemzeti emlékezet dönt ezekben a dolgokban nem a testületek” – mondta Gerő András történész.

Miközben nálunk megfosztják díszpolgárságtól Jellasicsot, Horvátországban hősnek számít ma is. Zágráb központi terét is róla nevezték el, ahol hatalmas lovasszobra is áll.

„Tudomásul kell vennünk azt, hogy a környezetünkben sok olyan nemzeti hős van, aki a mi emlékezetünkben negatív alak, számukra azonban hősi alak” – mondta Gerő András történész.

Az osztrákokkal együtt repül a díszpolgárok listájáról az egykor rettegett szovjet diktátor, Joszif Visszarionovics Sztálin is.


to top