Megelőzheti a Mol az OMV-t

Jobbak a magyar olajcég növekedési kilátásai, mint osztrák versenytársáéi. A Mol tőkeértéke azért közelítette meg az OMV-ét, mert az utóbbi hetekben sokat javultak a magyar olajtársaság kilátásai, miközben az osztrák cég működése kockázatosabbá vált.

A Mol nem importál Észak-Afrikából
Az OMV számára az észak-afrikai zavargások okozhatnak gondokat, ugyanis az osztrák olajcég által feldolgozott és értékesített olaj jelentős része Líbiából és Tunéziából származik, ahonnan most bizonytalanná vált az energiahordozó érkezése. Közben a Molt nem érintik a zavargások, mert nem importál Észak-Afrikából.

Az olajár növeli a jövedelmezőséget
A magyar olajcég számára viszont kifejezetten előnyös, hogy emelkedik az olaj ára, mert így az növeli a társaság jövedelmezőségét. Mivel a Líbiából származó nyersanyag jó minőségű, ezért a kőolaj általános drágulása mellett növekszik a jobb minőségű brent és a rosszabb minőségű uráli olaj közötti árkülönbség.

Mivel a Mol finomítói alkalmasak arra, hogy az utóbbiból jó minőségű termékeket készítsen, ezért a folyamat hatására nő az ilyen finomítók bevételei és költségei közötti különbség is.


to top