A Magyar Távirati Iroda 130 éves

130 éve, 1881. március 3-án kezdte meg működését magánvállalatként a Maszák Hugó és Egyesy Géza parlamenti gyorsírók által alapított Magyar Távirati Iroda.

Az MTI félhivatalos híriroda lett
Az MTI 1881. március 3-án kezdte meg – magánvállalkozásban – a hírkiadást Budapesten. A magyarországi sajtó addig onnan vette a híreket, ahonnan tudta, gyakran egymástól másolták az értesüléseket, ezért jelentős változásnak számított, hogy 1882-től a miniszterelnökség közreműködésével az MTI félhivatalos híriroda lett.

Zártkörű nonprofit részvénytársaság
Az MTI 1996-ban lépett ki az internetre. 2010. július 22-én az Országgyűlés által elfogadott, a közmédiumok új működését szabályozó törvény értelmében az MTI zártkörűen működő nonprofit részvénytársaság, amely a Közszolgálati Közalapítvány tulajdonában lévő, egyszemélyes részvénytársaságként működik.

Hírcentrum az MTI-ben
A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma 2010. november 18-án Belénessy Csabát választotta meg az MTI vezérigazgatójának. A 2010. december 21-én elfogadott médiatörvény hatályon kívül helyezte a nemzeti hírügynökségről szóló jogszabályt is. Az új törvény értelmében a klasszikus hírügynökségi tevékenység mellett az MTI-ben létrejövő Hírcentrum gyártja a közszolgálati televíziók és rádió számára a hírműsorokat.


to top