Újra habzik a Rába

Több mint egy év után újra habzik a Rába. Korábban több éven keresztül határ menti osztrák bőrgyárak szennyezték a folyót, de 2008-ban több millió euroért víztisztító-berendezéseket vettek és ez akkor segített. Azt, hogy most miért habzik újra a folyó, csak találgatják.

Osztrák cég szűrőberendezéseket épített
Több mint egy éve nem habzott úgy a Rába, mint most. Korábban évekig ilyen habos volt, méghozzá egy naftalin szulfonát nevű anyagtól, amit egy nem messze lévő osztrák bőrgyárból eresztettek a folyóba.

Környezetvédők éveken keresztül próbálták elérni, hogy ne szennyezzék a folyót. Végül több millió euróért szűrőberendezéseket épített a gyár. A habzás, ezután szép lassan elmúlt, most viszont több mint egy év után újra szennyezett a folyó vize. Az egyik környezetvédelmi egyesület nem érti, mi történhetett.

PRONAS Egyesület
– Ilyen erős habzást közel egy éve nem tapasztaltunk, az elmúlt 8-10 napban fölerősödött nagyon.
Azért nem értjük, mert a bőrgyárak rengeteg fejlesztéseket hajtottak végre, különböző víztisztító berendezéseket helyeztek üzembe, és folyamatos vízminőség-javulásról tájékoztatna k – mondja Woki Zoltán, a PRONAS Egyesület képviselője.


to top