Osztrák lapok a magyar kormányról

Újabb kommentárokban foglalkoztak szombaton az osztrák lapok a magyar kormány politikájával. A Der Standard szerint a Fidesz-kormány tudatosan helyezkedik a Nyugattal és értékeivel ellentétes álláspontra, a Die Presse tűrhetetlen érzékenységről ír.

Prőhle Gergelyt és Orbán Viktort idézik
A Der Standard című liberális napilap szerzője, Adelheid Wölfl felidézte, hogy Prőhle Gergely külügyminisztériumi helyettes államtitkár néhány hete osztrák újságírók előtt a német integrációs politika kudarcáról beszélve úgy fogalmazott: a modernitás semmit sem oldott meg.

Idézte Orbán Viktor miniszterelnököt is, aki nemrég a médiatörvénnyel kapcsolatban azt mondta: álmában sem merül fel a törvény megváltoztatása és nem hajlandó remegő térdekkel reagálni a parlamenti vitákra vagy a nyugati visszhangra.

„tudatosan helyezkedik ellentétes álláspontra”
A cikk írója úgy látja, a Fidesz-kormány „tudatosan helyezkedik a Nyugattal és értékeivel ellentétes álláspontra”. „Ez egyértelmű irányváltást jelent. Mostanáig a kelet-európai országok semmit sem akartak jobban, mint lassan beleolvadni a nyugati Európa-felfogásba” – tette hozzá.

Úton Kelet felé
Most megváltozott a helyzet: Magyarország úton van a korábbi politikai értelemben vett Kelet felé. Az autoriter habitust, amitől az ország épp elég sokáig szenvedett, nem bélyegzik demokráciaellenesnek, hanem a gazdasági és a politikai válságból kivezető útként legitimálják – írta a Der Standard.

Tűrhetetlen érzékenység
A sajtószabadságot és az EU belső piacát fenyegető veszély fényében tűrhetetlen a magyar kormány érzékenysége. Érzékenyen reagál (ugyanis) Orbán Viktor kormányfő minden, a médiatörvényt és az elsősorban a külföldi konszerneket érintő különadóval kapcsolatos nemzetközi bírálatra – írta egyebek között a konzervatív Die Presse.

„szenvedélyes színjáték”
Egy külső ellenség belpolitikailag mindig hasznos ugyan, mert szorosabbra zárja a sorokat, de egy soros EU-elnök esetében elviselhetetlen ez a „szenvedélyes színjáték”. Ugyanis nem lehet szó primitív beavatkozásról, amikor Magyarország előidézi a sajtószabadság és az európai belső piac aláásásának veszélyét. Az Európai Bizottság vizsgálata a vitatott magyar politikai intézkedésekkel szemben igazolható, mert az Magyarország sok európai partnerét is érinti – állt a cikkben.

Orbán állításának, hogy Magyarországot hátrányos megkülönböztetés éri, mindenesetre egy vonatkozásban valós magja van: sajnos Brüsszel nem minden országgal szemben lép fel azonnal az alapjogok és a belső piaci szabályok megsértése miatt, ilyen például Franciaország és Olaszország esete – írta a Die Presse.

orf


to top