500 ezer fő alatt a szlovákiai magyarok?

Attól tart Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke, hogy a május 21-én esedékes népszámlálás után kiderül, kevesebb magyar nemzetiségű állampolgára van Szlovákiának, mint tíz évvel ezelőtt.

Kevesebb, mint tíz évvel ezelőtt
„A közvélemény-kutatások és saját tapasztalataink is jelzik, hogy kevesebb lesz Szlovákiában a magyar, mint tíz évvel ezelőtt. Attól tartok a szlovákiai magyarok létszáma az 500 ezres lélektani határ alá süllyed”, nyilatkozta Berényi a SITA hírügynökségnek kedden. Közölte, szerinte négy okra vezethető vissza ez a helyzet.

Népszaporulat-csökkenés, migráció
Az első a közép-európai országokat általában jellemző népszaporulat-csökkenés. A második ok a migráció. A harmadik ok pedig az, hogy más országokban, Magyarországon például jobban érzik magukat a magyarok, mint Szlovákiában. Ráadásul, most, hogy EU-tagország lett Szlovákia, sokkal könnyebb külföldre vándorolni.

A negyedik ok az asszimiláció
A negyedik ok az asszimiláció. „Tapasztalataink szerint a vegyes házasságok nagy részében a gyermekek már szlovák nemzetiségűek lesznek” jelentette ki az MKP elnöke.


to top