Magyar dekoráció Brüsszelben

Óriási, mintegy 202 négyzetméteres kultúrtörténeti szőnyeget terítenek le a héten az Európai Tanács brüsszeli székházában a magyar EU-elnökség idejére. A dekoráció jövő héttől lesz látható.

A soros ország feladata a díszítés
A hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztét ellátó ország feladata, hogy feldíszítse a Tanács Justus Lipsius reneszánsz gondolkodóról elnevezett épületét, ahol az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács üléseit szokták tartani.

Három tonnányi anyag
A közel három tonnányi anyag hétfőn érkezett Brüsszelbe kamionnal, amelynek 17 méter hosszú platójára rakodták fel az installációk elemeit: versfákat, Rubik-kocka alakú könyvespolcot, illetve speciális védőcsomagolásban 44 bútordarabot és 800 könyvet.

Kultúrtörténeti szőnyeg
Az átriumban tizenegy molinót helyeznek ki, amelyek a magyar EU-elnökség tényét „kommunikálják”, illetve itt lehet végigsétálni Pápai Lívia textilművész monumentális alkotásán, a laminált kultúrtörténeti szőnyegen, amelyet 23 darab 75×120 centiméteres szegmensből illesztenek össze a helyszínen.

Zsolnay-motívumok, nemzeti szimbólumok
A kultúrtörténeti szőnyegen szerepel Szent István, Szent László, Zsigmond, Mátyás, Széchenyi, Liszt, illetve Vasarely mellett a Kempelen-sakkgép, a Bíró László József által szabadalmaztatott golyóstoll, Asbóth speciális légcsavarja, a Zsigmond-kori csontnyereg, a rovásírásos ábécé, illetve a Zsolnay cég honfoglaláskori motívumokkal ékes kerámiájának képe. Nem hiányoznak a szőnyegről a nemzeti szimbólumok sem, így a kokárda, a turul, a Rákóczi-zászló és a Martinovics-fa.

Építmények, Vasarely-hagyaték
Építmények közül a Mátyás-templom, az Esterházy-kastély, a Lánchíd és az Iparművészeti Múzeum került az alkotásra. Kifejezetten női vonatkozású elem a Lórántffy család címeres oltárkendője és a Sissit lovaglás közben ábrázoló festmény.

A Justus Lipsius-épület leggyakrabban látogatott társalgójában függesztik ki Victor Vasarely egyik alkotását. Ezt Pierre Vasarely – Vasarely dédunokája, egyszersmind a Vasarely-hagyaték tulajdonosa – ingyen bocsátotta a magyar elnökség rendelkezésére. A kép 280×280 centiméteres, és csak két darabban fért el kamionban. Összeillesztése a helyszínen történik.

Vízi tematikájú felvételek
A tárgyaló halljában és a tárgyalóban fiatal fotóművészek vízi tematikájú felvételei kapnak helyet. A magyar elnökség programjában a Duna-stratégia a kiemelt pontok egyike. Baki Péter kurátor válogatásában Barta Zsolt Péter, Király László György, Öveges László és Szamódy Zsolt munkái láthatók.

Reneszánsz kiállítás
Az elnökségi folyosón reneszánsz kiállítást rendeznek be. A tárlat anyagát a Reneszánsz utak – virtuális találkozások című kiállítás alapján a Petőfi Irodalmi Múzeum bocsátotta a magyar elnökség rendelkezésére.

A „lehetőség” fogalma a központban
A magyar dekoráció kreatív koncepciójának kidolgozásakor a „lehetőség” (potential) fogalomköre került fókuszba. Eszerint Magyarország a lehetőségek országa, és Európa a lehetőségek kontinense. A magyar installációban szerepet kap az irodalom és a zene mint a magyar kultúra két fontos „nagykövete”.

eu2011


to top