Osztrák biogáz hulladék Rönökön

Illegális maradékanyag-szállítást leplezett le a Pronas Civil Összefogás, továbbra is folyamatosan figyelik a rábafüzesi/heiligenkreuzi ipari park tevékenységét, írja a vasnépe.hu.

Nyáron tettek bejelentést
Mint arról a Vas Népe nyáron már beszámolt: a Pronas Civil Összefogás bejelentést tett a Környezetvédelmi Felügyelőségnél, hogy vizsgálják ki, törvényesen szállítják-e a heiligenkreuzi ipari park biogáz- üzemének maradékanyagát Rönökre?

A gotthárdi civil egyesület honlapján bővebben is foglalkozott a témával, majd azzal zárta le az ügyet, hogy várja a válaszokat. Az ellenőrzést lefolytató Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságától nemrégiben kaptak választ.

Magánbérlő szállította a maradékanyagot
Kiderült: a rönöki terület tulajdonosa a magyar állam, felhasználója pedig a Lajta-Hanság Zrt. Utóbbi még tavaly tavasszal szerződésben rögzítette, hogy a terület úgynevezett lábon álló éves zöld hozamát eladja egy németújvári/güssingi lakosnak, aki vállalja a legelő gondozását és a mezőgazdasági munkák elvégzését (azaz ő a bérlő).

A Lajta-Hanság Zrt. feljegyzése szerint a termés növelése érdekében a bérlő idén júliusban a heiligenkreuzi biogáz üzemből melléktermékeket szállított ide.

Nem tartalmaztak szennyező anyagot
Az osztrák illető a vizsgálat során elismerte, hogy nem volt engedélye a biogáz-fermentum kihelyezésére, tehát az akció teljesen illegális volt. Egyébiránt a vasi szakigazgatási hivatal vizsgálódott a biogáz-üzemben is. Megállapították, hogy a hulladékként kikerülő melléktermékek – valószínűsíthetően – nem tartalmaznak talajt szennyező anyagokat. Ugyanakkor a güssingi egyént – a talajvédelmi kötelezettség felróható megsértése miatt – talajvédelmi bírság megfizetésére kötelezték.

orf


to top