Kiseljak

Kiseljak egy kb. 20.000. lakosú kis város Bosznia-Hercegovina központjában, 35 km-re a fővárostól Szarajevótól.

Az 1991-ei népszámlálás a következő összetételt eredményezte:

  • Horvátok 12.550 fő (51,93 %)
  • Bosnyákok 9.778 fő (40,46 %)
  • Szerbek 740 fő (3,06 %)
  • Jugoszlávok 600 fő (2,48 %)
  • Más nemzetiségűek 496 fő (2,07 %)

A város polgármestere Mladen Mišurić-Ramljak.
Napjainkban Kiseljak egy viszonylag új település, amely több forrásból és völgyből alakult. Kiseljakról először 1531-ben tett említést az útikönyvben a szlovén író Benedikt Kuripešić.

Az osztrák-magyar megszállás után Kiseljak fejlettebb lett, mint fürdőváros, a központ a kereskedelem és kézművesség volt. Az első világháború után fejlesztések kezdődtek, amely az 1930-as években feléledt. A második világháború után Kiseljak egy parkosított település lett, a központja viszonylag nagy terület volt.
Napjainkban Kiseljak intenzíven kiheverte a háború hatásait. Felgyorsult a jelenlegi közigazgatási és üzleti központ, lakásépítés, infrastrukturális intézményeket is felújítottak. Új parkoló-terek, kereskedelmi épületek lettek a városban. Kiseljak minden tekintetben terjeszkedik és arra törekszik, hogy az egyik legnagyobb, legfejlettebb és legvirágzóbb központ legyen Boszniában.

A három folyó összefolyásánál a mai napig megőrizte a természet szépségét. Általánosságban Kiseljak fontos tranzit pont. Híres a kiseljaki pogácsáról, ásványvízről és termálfürdőről. Kiseljak mindig is híres volt a változatos, eseménydús éjszakai életről, valamint a hagyományos ínyenc fogásairól.
Kiseljak ásványvízét vizsgálják neves, tudományos kutatási központok. A Szarajevói kiseljak a legrégebbi és legnagyobb ásványvíz gyártó Bosznia-Hercegovinában és már 120 éves hagyománya van. Hosszú vezető pozícióját a magas és felismerhető minőségű ásványvíz folyamatos korszerűsítésének és javításának köszönheti. 1659-ben lett említve a forrásvíz először a török útikönyvírótól, mint gyógyítóvíz.

Ismert, hogy a meleg és hideg ásványvíz gyógyhatású eredményt ér el a krónikus betegségeknél, mint a cukorbetegség, gyomor-bélbetegség, májbetegség, vérkeringés betegségek, anyagcsere-betegségek és reuma. Kiseljak területén négy forrás van (Park, Kiseljačić, Podgaj és Bio-han) egy kútban átalakítva.
Kiseljakban több általános iskola és középiskola is működik. A Népi Főiskolán aktív kulturális eseményeket szerveznek, valamint mazsorett találkozókat.

Az éves átlagos hőmérséklet 9,1 °C, a legmelegebb hónap a július, amikor az átlaghőmérséklet 18,5 °C, a leghidegebb pedig a január, amikor -1,8 °C van. A legtöbb csapadékot júliusban és októberben mérik, az éghajlat szempontjából Kiseljak megfelelő hely a különböző turisztikai tevékenységekre.


to top