Liszt-fesztivál Sopronban

Kiállításokkal és koncertmaratonnal emlékeznek a héten Sopronban Liszt Ferencre, aki első hangversenyét 9 évesen az Ikva- parti városban adta. A tavaszi napok keretében rendezett program szerdán Fejérvári Zoltán zongoraművész és a Wespa vonósnégyes Liszt- és Schubert- koncertjével kezdődik a komponista és zongoraművész nevét viselő kulturális központban.

Liszt hollandiai látogatásai – tárlat
A koncert előtt Liszt hollandiai látogatásainak dokumentumaiból nyílik kiállítás. Hollandia máig ápolja a Liszt-hagyományokat, ezt jelzik a nemzetközi Liszt-zongoraversenyek, amelyeknek Utrecht ad otthont. A kiállítás anyagát a holland nagykövetség bocsátotta Sopron rendelkezésére.

Japán zongoraművész és zeneiskolások
A Liszt-fesztivál zenemaratonnal folytatódik szombaton. Alekszej Bukrejev orosz és Choi Insu japán zongoraművész játékát hallgathatják meg a zenekedvelők. A koncerten a győri Széchenyi István Egyetem Zenekara működik közre, Ménesi Gergely vezényletével.

Az esti koncert bevezetőjeként délutántól soproni zeneiskolások nagy mesterek zongoradarabjait szólaltatják meg. A zenemaraton résztvevői hét órán keresztül nyújtanak zenei élményt a közönségnek.

A maratoni hangverseny helyszínén, a Liszt-központban a koncertfolyam hangulatához kapcsolódó képzőművészeti munkákból és fotókból kiállítás is nyílik. A tárlat helyi alkotók munkáit vonultatja fel.

Liszt ötször hangversenyezett Sopronban
Liszt Ferenc több szálon kötődik Sopronhoz. Az egykori Sopron vármegyében, Doborjánban/Raidingban született. Első koncertjét követően még négy alkalommal hangversenyezett a városban. Utoljára 1881-ben lépett fel, ez volt az utolsó látogatása Sopronban.


to top