Nemzetközi tanácskozás Szombathelyen

A Nyugat-dunántúli régiót és városait fejlesztő programok indításáról tanácskoztak kedden, február 28-án Szombathelyen magyar, osztrák, szlovák és cseh szakemberek.

CEURBANA program
Még az idén elindítják a közép-európai városok működését elemző CEURBANA (Central European Urban Audit) programot, amely egyrészt az önkormányzatoknak nyújthat segítséget a városfejlesztés tervezéséhez másrészt, összehasonlíthatóvá teszi a régió városait, ami a térségbe érkező befektetőket is segítheti abban, hogy kedvező döntéseket hozzanak.

A régiók működésének erősségei
Az évente végzett mérések feltárják a városok és régiók működésének erősségeit, hiányosságait és a fejlődés mértékét is és mivel a projektben résztevők hisznek a pozitív üzenetek ösztönző erejében, a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozzák, sőt azt is megnevezik, hogy ezek alapján melyik várost ítélik a régió legsikeresebb településének.

Szombathely „kísérleti terep”
Szombathely lesz szeptembertől a Magyarországon folytatódó program „kísérleti terepe”, a magyar települések közül ugyanis itt mérik fel elsőként a beruházási döntések szempontjából legfontosabb térségi adottságokat.

Marketing kiadványokban is megjelennek
Az összegyűjtött információkat a már meglévő osztrák, 2014 után pedig a létrejövő központi Centrope-adatbázisba integrálják. A telephely fejlesztési döntések kritériumai alapján rendszerezett, később marketing kiadványokban is megjelenő adatok világosan mutatják majd meg a befektetőknek, hogy miért érdemes a pénzüket a Centrope Régióba hozniuk.

Centrope régiót még 2003-ban hozták létre
Puskás Tivadar Szombathely polgármestere emlékeztetett: a Centrope régiót még 2003-ban hozták létre az osztrák Bécs, Alsó-Ausztria és Burgenland tartományok, a dél-morvaországi cseh, a pozsonyi és nagyszombati szlovák régiók, Győr-Moson-Sopron megye és Vas megye, valamint Pozsony, Brno, Eisenstadt, Győr, Sopron. St. Pölten, Nagyszombat és Szombathely városa.

Szerb és román szervezetek is csatlakoztak
Az együttműködéshez ma már szerb és román szervezetek is csatlakoztak, az 1,6 millió eurós költségvetésű projektet előre láthatólag az Európai Unió South-East Europe (SEE) Transznacionális Együttműködési Programja finanszírozza.


to top