Európai kisebbségügyi konferencia

Európai kisebbségügyi konferenciát rendez csütörtökön és pénteken Düsseldorfban, az észak-rajna-vesztfáliai tartományi parlament épületében a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége és a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége,e gyüttműködve a Dél-tiroli Népcsoportok Intézetével.

A kisebbségi nyelvek európai chartája
Szerte Európából húsz rangos előadó mutatja be a kisebbségvédelemmel kapcsolatos eddigi tapasztalatokat, a jelenlegi lehetőségeket és a további kihívásokat. A konferencia kiemelten foglalkozik a Kárpát-medencében élő magyar kisebbségek kérdésével.

Az első napon Pan Christoph a Dél-tiroli Népcsoportok Intézete képviseletében vitaindító előadást tart arról, milyen tapasztalatokat lehet leszűrni az Európa Tanács nemzeti kisebbségvédelmi keretegyezményének, valamint a regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájának az életbe lépése nyomán.

Etnikumok, nemzetek es kisebbségek
Ezután Kocsis Károly (Magyar Tudományos Akadémia) előadása hangzik el, Etnikumok, nemzetek es kisebbségek a Kárpát-medencében címmel, majd Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti (EP-) képviselője beszél a romániai magyar kisebbség helyzetéről.

Külön előadás tárgyalja a magyarországi német kisebbség, a sziléziai németség, a Litvániában élő lengyelek, a németországi dánok, a dániai németek, a franciaországi bretonok, a franciaországi elzásziak, a hollandiai nyugat-frízek, illetve az Egyesült Királyságban élő walesiek, cornwalliak es gaelek helyzetét.

Az EU kisebbségvédelmi eszköztára
A második napon szó esik majd az EU kisebbségvédelmi eszköztáráról és a regionális demokráciáról – ez utóbbin belül olyan bevált gyakorlatokról, mint például az olaszországi Dél-Tirol, a spanyolországi Katalónia, a belgiumi német közösség, a finnországi svédek helyzetéről -, valamint a romániai Székelyföld, Erdély és a Partium, a dél-szlovákiai magyarság, a többnyelvű Vajdaság, illetve a kárpátaljai magyar népcsoport törekvéseiről.


to top