Ki is volt Kitaibel Pál?

Burgenlandban kevesen ismerik Kitaibel Pál nevét, nem így Magyarországon. A Nagymartonban/Mattersburg született tudós a 18. évszázad végén élt és a kárpátmedence növényvilágáról írt egy összefoglaló művet.

Burgenlandban elfelejtették
Vajon hány burgenlandi mondhatja el magáról hogy tavat neveztek el róla, ezenkívül ca. 140 növényt ill. állatot. Kitaibel Pálról van szó, aki Mattersburg /Nagymartonban született és bizony Burgenlandban feledésbe merült. De Magyarországon nagy tiszteletben tartják Kitaibel Pált.

Nyomkeresés Nagymartonban és Sopronban
Nagymartonban kezdjük a keresést – a Kitaibel Pál utcában és rögtön zsákutcába jutunk: bizony itt csak a név utal Kitaibelre, semmi más. Nagymarton volt polgármestere Edi Sieber viszont segítségünkre jön és egy régi fénykép alapján megmutatja hogy hol állt régen Kitaibel Pál szülőháza. Évtizedekkel ezelőtt még egy tábla is utalt Kitaibel Pálra – most viszont semmi nem jelzi a tudós szülőházának jelét.

Az osztrák posta bélyeget is kibocsátott
Az 1990-es évek elején az osztrák posta Kitaibel halálának 175.-ik évfordulójára még egy bélyeget is kiadott. Ezt a bélyeget megtaláltuk Sopronban, egy kis múzeumban, amit Andrássy Péter, nyugdíjas tanár és Kitaibel-szakértő rendezett be a Károly kilátóban. Mattersburg is persze helyet kapott a múzeumban, a legérdekesebb talán az a rajz, amely Kitaibel szülőházát ábrázolja: egy parasztház, árnyékos uvarral. Ez volt Nagymarton első postakocsiállomása, itt élt a Kitaibel család.

A Kárpát-medence növényvilágát tárta fel
Nagymartonba Kitaibel soha nem tért vissza, testvére viszont igen, itt lett plébános. Kitaibel Pál Budapesten telepedett le, innen indult kutató-útjaira, melyek során a Kárpát-medence növényvilágát tárta fel.

Botanikai ritkaság
Kevés példányszámban készült el a nagy mű: a Descriptiones et icones plantarum rariorum hungariae, tehát Magyarország ritkább növényeinek leírása és képei, latin nyelven. A három kötetes könyv csak 200 példányban jelent meg, sok el is veszett, így most botanikai ritkságnak számít – Magyarországon csak 2 helyen őrzik teljes példányban: Budapesten és Pannonhalmán.

A sokoldalú tudós foglalkozott ásványokkal, gyógynövényekkel és a gyógyvizek hatásával is, és elsőként adott teljes leírást a Kárpát-medence borairól és szőlőiről. Több mint 140 növény ill. állat viseli ma is Kitaibel nevét.


to top