Dr. Szájer József: A közösség ereje megvédett bennünket

Meggyőződésem, hogy van egyfajta felelősségünk abban, hogy a gyerekeink, unokáik korrekt, hiteles képet tudjanak kialakítani arról a világról, amelyben mi élünk – hangsúlyozta Szájer József EP-képviselő, a Fidesz alapító tagja pénteken a Bibó István Szakkollégiumban, az Egy soproni az Unióban című DVD bemutatóján.

Szájer József az egyik markáns képviselője a Bibó István Szakkollégium alapító generációjának – hangsúlyozta köszöntőjében Pozsár-Szentmiklósy Zoltán. A szakkollégium igazgatója leszögezte: a képviselő a Bibó István-i szellemiség hírvivője Brüsszelben, az Európai Parlamentben.

A kiadvány azt a szellemiséget tükrözi, amit ez a kollégium is – emelte ki Szájer József. Az EP-képviselő felidézte a Bibó István Szakkollégium alapításának idejét, mint mondta, ez egy komoly politikai tett volt, és „a közösség ereje megvédett bennünket”. 1988-ban éppen itt alapítottuk meg a Fideszt is – emlékeztetett.
Vannak a magyar történelemnek, a közelmúltunknak olyan elemei, amelyek naponta pusztulnak és tűnnek el, bizonyos elfogultságok, félreértések vagy rosszul felfogott pártpolitikának az eredményeképpen – jelentette ki a fideszes politikus. A képviselő úgy fogalmazott, éppen ezért határozta el magát, hogy közzéteszi és digitalizáltatja a közéleti tevékenységével kapcsolatos dokumentumokat – köztük számos olyan anyagot is, amelyek a szakkollégium vagy a Fidesz történetéhez köthetők.

Ennek a munkának az eredményeként született meg az Egy soproni az Unióban című DVD-kiadvány, amely betekintést enged a gyűjteménybe. Ez egy válogatás az elmúlt 25 év legfontosabb politikai eseményeiből – mondta Szájer. A DVD-n a képviselő EP-felszólalásait, az Országgyűlésben elhangzott beszédeit, számos cikket és interjút, valamint törvények, törvényjavaslatok szövegeit lehet megtekinteni.
A teljes adatbázisból –amely egyebek mellett plakátokat, fényképeket, újságcikkeket és beszédeket tartalmaz – emellett két tematikus gyűjteményt is összeállítottak: az egyik a Bibó István Szakkollégium munkáját, a másik pedig a Fidesz történetére vonatkozó anyagokat foglalja magában.

Vannak a közelmúlt politikájának más tanúi, résztvevői is; lehet, hogy ők is megőrzik és gyűjtik azokat az anyagokat, amelyek egykor majd a kor fontos dokumentumaivá válhatnak mások számára – szögezte le. Szájer felhívta a figyelmet a hitelesség fontosságára is, példaként a Wikileaks-botrányt említve. A Magyarországról szóló beszélgetésekből is láthattuk, hogy mennyire torzítanak még a diplomáciai jelentések is; ha az az igazság, amit ott olvashatunk, akkor elég torz történelemképet kaphatunk – hangsúlyozta.

Meggyőződésem, hogy van egyfajta felelősségünk abban, hogy a gyerekeink, unokáik korrekt, hiteles képet tudjanak kialakítani arról a világról, amelyben mi élünk – húzta alá Szájer József.

Biszak Sándor, az Arcanum Adatbázis Kft. vezetője beszámolt arról a hatalmas munkáról, amit a több mint két évtized alatt összegyűlt anyag archiválása és digitalizálása jelentett. Mint mondta, a létrejött óriási, mintegy 55-60 ezer oldalnyi adatbázisban akár szavakra is rá lehet keresni, és emellett tartalomjegyzék is segíti a pontos és gyors tájékozódást az anyagban.


to top