Háborús állapotok lesznek Sopronban

A tervek szerint áprilisban 4-5 napon át „világháborús állapotok” lesznek Sopronban. Ekkor forgatják majd „A nagy füzet” című filmet. A magyar-német-francia-osztrák koprodukcióban készülő ˝A nagy füzet˝ című film egyes jeleneteit a belvárosban veszik majd fel.

Szép és olcsó helyszín
– A forgatás a tervek szerint áprilisban elején lesz és négy-öt napon át – tudtuk meg Such Györgytől, a Hunnia Filmstúdió ügyvezető igazgatójától. – A város adottságai mellett fontos érv volt még a kedvező ár-érték arány.

Sopronban az épületek, az utcarészletek, utcaképek adottak a II. világháború idején zajló film felvételeihez. A belső jeleneteket pedig Németországban veszik majd fel. Jelentősebb átalakításra nem lesz szükség Sopronban, ugyanakkor le kell takarni, illetve el kell fedni olyan, a mai korra utaló jeleket, mint például a feliratok, utólagos beépítések, parkoló órák.

Neves fesztiválokon mutatják be
Az összességében több, mint 300 millió forintos magyar állami támogatásból is készülő filmnek másodlagos haszna is lehet Sopron számára. Az alkotást várhatóan több nemzetközi fesztiválon is bemutatják majd, valamint játszani is fogják Európa szerte.

A város híre így sokakhoz eljuthat. Éppen ezért sem véletlen, hogy a nagyobb városok szó szerint versengnek egy-egy filmforgatás elnyerésért.

Kristóf Ágota regényéből
A film a közelmúltban elhunyt, magyar származású Svájcban élt írónő, Kristóf Ágota azonos című regénye alapján készül, Szász János rendezésében, az alkotás magyar producere Sándor Pál.

A második világháború idején, a „nagyvárost” ért bombatámadások miatt a tizenéves ikerfiúkat anyjuk vidékre viszi a nagyanyjukhoz, hogy megóvja őket az éhhaláltól, és a háború borzalmaitól.

Az emberi jellem szélsőségei
A magának való, különc öregasszony egy város széli, nyomorúságos kunyhóban él a szigorúan őrzött határ mentén, ahol gyakran látni menekülteket. A kamaszodó fiúk kísértetiesen kemény következetességgel űzik ki magukból gátlásaikat, mígnem végül valóban hullákon gázolnak keresztül.


to top