110 éve született Jávor Pál

Száztíz éve, 1902. január 31-én született Jávor Pál, minden idők egyik legkedveltebb magyar filmsztárja. Színpadi sikerei után ő lett a magyar filmek első számú férfisztárja.

Dániába készült, Budapesten maradt

Jermann Pál néven látta meg a napvilágot Aradon. 1919-ben kiutasíttatta magát Romániából, hogy egy dán filmgyárban próbálhasson szerencsét. Érvénytelen jegye miatt az út Budapesten véget ért, de ő elindult a hírnév felé. 1922-ben diplomázott az Országos Színészegyesület Színiiskolájában. 1928-tól a Magyar Színházban, aztán a Vígszínházban játszott, 1935-től 1944-ig a Nemzeti Színház tagja volt.

Kukorica Jancsi, Noszty Feri…

Jávor nagy sikerrel alakította Kukorica Jancsit a János vitézben, Noszty Ferit a Mikszáth-regény színpadi változatában, ifjabb Nagy Istvánt Bródy Sándor A tanítónő című darabjában.

Drámai tehetségét később Shakespeare-szerepekben és modern drámákban is kamatoztathatta, kiemelkedő alakítást nyújtott Rank Doktorként Ibsen Nóra című színművében, valamint a Peer Gynt címszerepében.

A magyar filmek első számú férfisztárja

Az igazán nagy sikereket a film hozta meg a számára. 1929-ben, az utólag hangosított Csak egy kislány van a világon című némafilmben állt először kamera elé, s az ezután következő tizenöt évben ő lett a magyar filmek első számú férfisztárja.

„snájdig volt és elegáns”

Olyan filmsikerekben szerepelt, mint a Hyppolit, a lakáj, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, a Nászút féláron, a Halálos tavasz, az Uz Bence, a Gábor diák, a Dankó Pista vagy a Valamit visz a víz. Minden szerepében snájdig volt és elegáns, lovagias és elragadó, nekibúsulva vagy szilajul mulatott, elbűvölve a közönséget.

Budapesten hunyt el 1959. augusztus 14-én. A legenda szerint ahogy a filmvásznon és életében is gyakran tette, utoljára még a kórházban muzsikus cigányokkal mulatott.


to top