Nagyköveti válasz Lendvai cikkére

A Kurier című osztrák napilapban hétfőn a bécsi magyar nagykövet visszautasította Paul Lendvai kijelentéseit egy magyar államcsőd lehetőségéről.

Olvasói levél a Kurierban
A Kurierban megjelent olvasói levelében Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország ausztriai nagykövete megállapította: Lendvai szavai azt jelentik, hogy folytatni kellene a „Magyarország-szapulást”, mert Ausztria gazdasági érdekei így jobban érvényesülnek.

A nagykövet ezt azzal kapcsolatban írta, hogy a lapnak adott előző keddi interjúban a publicista úgy vélekedett, nagyon visszafogott az osztrák kormány fellépése az osztrák gazdasági szereplők elemi érdekeinek védelme terén, és hogy Magyarországnak sürgősen pénzügyi segítségre van szüksége, hitel nélkül „nem éli túl”.

„Egy államcsőd nem téma”
A nagykövet hangsúlyozta, Magyarországnak vannak tartalékai, kereskedelmi többlettel rendelkezik, a forint euróval szembeni árfolyama 300 forint körül valamennyire stabilizálódott, és az ország fizetőképes. „Egy államcsőd nem téma, ezt vitatni akarni felelőtlenség és az osztrák tőke elvesztésének cinikus beszámítását jelenti” – tette hozzá. „Magyarország stabilitása Ausztria pártokon átívelő érdeke” – tette hozzá.

„Nem az osztrák cégek ellen irányulnak”
„Az olvasóknak, akiket szisztematikusan félrevezetnek, még egyszer nyomatékosan tudomására kell hoznunk: az Orbán-kormány gazdasági intézkedései nem az osztrák cégek ellen irányulnak, magyar vállalatoknak (OTP, Mol) ugyanis jóval több válságadót kellett befizetniük nagyobb piaci részesedésük miatt” – írta a diplomata.

„Az osztrák vállalatok magyarországi érdemeit elismerjük és hálásak vagyunk azokért, még ha ugyanakkor meg is jegyezzük, hogy nagyon jó üzleteket kötöttek Magyarországon” – állt a cikkben.

A nagykövet felhívta az osztrák vállalatokat arra, hogy – mint fogalmazott – ne hagyják magukat „rémforgatókönyvektől” elijeszteni. Az állampolgárok az Orbán-kormánynak adtak túlnyomó többséggel felhatalmazást, és nem „egy demokratikus legitimációban hiányt szenvedő szakértői kormánynak” – írta a magyar demokráciáról szóló vitára kitérve.


to top