Budapesten tárgyalt Spindelegger

Michael Spindelegger osztrák alkancellár szerint jó jel, hogy a magyar kormány nyitott a párbeszédre, és az Európai Bizottság által kedden felvetett kifogások tisztázására.

Sok magyar törvény kérdéseket vetett fel
Az osztrák politikus pénteken találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, és a tanácskozás után tartott közös sajtótájékoztatójukon azt mondta, az a „sok törvény”, amelyet Magyarországon az elmúlt időben elfogadtak, kérdéseket vetett fel, és fontos, hogy ezeket „tárgyszerűen és politikamentesen” tisztázzák.

Jövő héten tárgyal José Manuel Barrosóval
Mint közölte, az Európai Unió törvénykezése világos irányt szab, és ehhez valamennyi tagországnak tartania kell magát, hiszen mindannyiuk közös értékrendjét tartalmazza. Az alkancellár közölte: Orbán Viktor tájékoztatta arról, hogy a jövő héten tárgyal José Manuel Barrosóval, a bizottság elnökével az uniós végrehajtó intézmény által megfogalmazott kifogásokról.

Ne a médián keresztül üzengessenek
Véleménye szerint az a helyes, ha a szomszédos országok nem a médián keresztül üzengetnek, hanem közvetlenül, „egy asztal mellé ülve” beszélnek egymással, ezért jött ő is Budapestre, ahol Orbán Viktortól első kézbül kapott információt a helyzetról. „Szomszédként, partnerként érkeztem” – tette hozzá.

Kölcsönös gazdasági érdekek a jövőben
Michael Spindelegger arról is beszámolt, hogy a miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán a két ország kapcsolatáról is beszéltek. Fontos, hogy a Magyarország és Ausztria közötti együttműködés gazdasági szempontból is hatékony legyen, hogy az osztrák cégek előszeretettel válasszák Magyarországot beruházási célpontként – mondta, hozzáfűzve: a két országnak a kölcsönös gazdasági érdekek alapján kell építeniük a jövőt.

Ausztria támogatni fogja Magyarországot.
A Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokkal összefüggésben az alkancellár azt mondta, Orbán Viktor világosan vázolta előtte Magyarország legfontosabb céljait, és már látják, hogy Ausztria miként támogathatja Magyarországot.

Orbán köszönetett mondott Ausztriának
„Magyarországon tisztelői vagyunk Ausztriának” – mondta a kormányfő, aki köszönetet mondott nyugati szomszédunknak azért, hogy támogatta Magyarország uniós tagságát, amikor arra szükségünk volt.

Orbán Viktor nincs meglepődve
Orbán Viktor kitért arra is, hogy nincs meglepődve „a Magyarországot övező nagy ívű” érdeklődésen, ugyanis ha egy ország másfél év alatt megalkot egy új alkotmányt, csaknem harminc kétharmados törvényt és összesen 365 jogszabályt, akkor „okkal tart igényt a nemzetközi érdeklődésre”. Magyarországon minden egyes intézkedés mögött komoly érvek húzódnak meg, amelyeket bármely nemzetközi fórumon készek bemutatni – emelte ki.

Az átmeneti időszak a végéhez közeledik
A tárgyaláson – mint ismertette – mindemellett felvázolta a gazdasági helyzetet: elmondta, hogy 2010-ben a magyar gazdaság szinte reménytelen helyzetben volt, és ezért a szokványos válságkezelési eszközökön túl innovatív eszközöket is használni kellett.

Az átmeneti időszak a végéhez közeledik, sőt Magyarország a konszolidáció időszakába lépett – fogalmazott Orbán Viktor.


to top