24 ezer új magyar munkavállaló?

Május 1-el megnyílt a munakerőpiac és máris részletes osztrák elemzések készültek a nyitás várható hatásairól: 52 ezer új munkahely, 24 ezer új magyar munkavállaló várható, derül ki egy átfogó elemzésből.

500 ezer külföldi munkaerő
A munkaerő-állomány Ausztriában 3 millió 650 ezer főt tesz ki, jelenleg a külföldről jött munkaerő létszáma majdnem eléri az 500 ezer főt. Az EU-csatlakozás óta közel 100 ezer bevándorló érkezett Kelet-Közép-Európából. Magyarországról Ausztriába 25 600 fő települt át.

Összesen 70 ezer főre számítanak
Osztrák munkaerő-piaci felmérések szerint a jelenlegi munkaerő-piaci nyitás után egy-két éven belül Csehországból, Szlovákiából és Magyarországról érkezik a legtöbb munkavállaló ; összesen kb. 70 ezer főre számítanak. Csehországból 32 ezer, Magyarországról 24 ezer, Szlovákiából 14 ezer munkavállalót jeleznek előre. E három országból a munkaerőnek csak kisebbik része kíván áttelepülni, nagyobb részük, ha mód van rá, a napi vagy heti ingázást választja, számukat 38 ezer főre becsülik.

Hiányzó nyelvtudás
Az Ausztriába törekvő munkaerő 14 százaléka rendelkezik felsőfokú, további 74 százaléka középfokú végzettséggel a felmérések szerint. A bevándorolni szándékozók 60 százaléka férfi.

Érdekes adat, hogy 53 százalékuk tud folyékonyan németül, ugyanakkor a másik oldalról ez azt jelenti, hogy majdnem minden második munkavállaló nyelvtudás híján nem tud kvalifikált munkát vállalni. Magyarországon a középiskolások 49 százaléka tanul németül, ez az arány Csehországban 61, Szlovákiában 68 százalék, olvasható az elemzésben.

A legfőbb indítékok:
Az ausztriai munkavállalásra a legfőbb indítékok fontossági sorrendben: a magasabb jövedelem, a jó foglalkoztatási kilátások, a jobb munkafeltételek és ezt követően az újat tanulás, új képzettség-szerzés motívuma.

Az elhelyezkedés fő területei: az építőipar, a kiskereskedelem, a vendéglátás, a szolgáltatások és az egészségügy. Ausztriában elsősorban építőipari szakmunkásokat, szakképzett vendéglátóipari munkaerőt, bolti eladókat, ápolónőket várnak Magyarországról és a szomszédos országokból. A mérnöki és természettudományi végzettségű diplomások iránt is érdeklődés van.

Burgenlandban minden 10. magyar
Ausztriát a migrálók közel 40 százaléka a földrajzi közelség miatt választja. A magyarok számára Bécs, Burgenland és Alsó-Ausztria a legvonzóbb tartományok. Burgenlandban már minden tizedik munkavállaló magyar és arányuk tovább növekszik.

Magyarország számára is pozitív lehet
Az Ausztriába törekvő magyar munkaerő jelentős része, kb. egyharmada 3-5 éves munkavállalást céloz meg. Ha ez magasabb kvalifikáció-szerzéssel, tapasztalatgyűjtéssel és jövedelmek hazaküldésével jár, ráadásul az ingázók esetében a hazai életvitel is egyértelműen folyamatos, akkor Magyarország számára is pozitív lehet a mérleg, összegez a felmérés.


to top