Ismét Vancouver a világ legélhetőbb városa!

A kanadai Vancouver immáron ötödik éve megszakítás nélkül, az első helyen végzett az Economist Intelligence Unit (EIU) legélhetőbb városokat tartalmazó világrangsorán. Az 578 ezer fős lakossággal rendelkező kanadai Vancouvert először 2007-ben találták a legélhetőbbnek.

Idén is a kanadai Vancouver végzett az élen a legélhetőbb városok listáján, amelyet az Economist Intelligence Unit brit elemző intézet állított össze. A 140 várost tartalmazó rangsor készítésekor 30 szempontot vettek figyelembe öt különböző területen: biztonság, egészségügy, kultúra, környezet, oktatás, infrastruktúra. A tízes élboly a következőképp alakult, akik kisérték a dobogós helyen Vancouver-t, azok nem mások, mint Melbourn és Bécs. Sorban utánuk következett Toronto, Calgary, Helsinki, Sydney, Perth, Adelaide, Auckland. Az első tíz helyezettjei nagyrész ausztrál és kanadai városok közül kerültek ki.

Vancouver

Százpontos listán helyezték el a városokat, melyen a nyolcvan pont fölötti eredmény szinte problémamentes életkörülményeket jelent, 80 pont alatt csak bizonyos gondok nehezítik a mindennapokat, 70 pont alatt ezek komoly hatással vannak a mindennapokra, 60 pont alatt a városok élhetősége „komoly kihívásokkal néz szembe”, 50 pont alatt pedig az életkörülmények legtöbbjére igaz ez. Vancouver a százas skálán 98 pontot kapott az EIU elemzőitől, de azok a városok, aki bekerültek a legjobb tízbe, mindegyikük 96 pont felett végeztek a kutatás alapján.

Érdekesség képen Budapest idén az 54. helyen végzett. Kelet-Európában megelőzvén Prágát, aki 60. helyre kerüt, Budapest lett a legélhetőbb város – ahogy kiderül az EIU kutatásából.
Európa fejlett országai közül Bécsben a legjobb élni és Athénban a legrosszabb. Az EIU szerint az Egyesült Államokban a legélhetőbb város Pittsburgh (29. hely); Los Angeles három helyet lépett előre tavalyhoz képest a 44. helyre, New York változatlanul az 56. lett. London egy helyet javítva 53.-ként végzett, Párizs a 16. lett. A legjobb ázsiai városnak a japán Oszakát választották (12. hely), Tokió a 18., Hongkong a 31., Peking a 72. helyet szerezte meg.

A LEGJOBBAK:

1.Vancouver (Kanada)
2.Melbourne (Ausztrália)
3.Bécs (Ausztria)
4.Toronto (Kanada)
5.Calgary (Kanada)
6.Helsinki (Finnország)
7.Sydney (Ausztrália)
8.Perth (Ausztrália)
9.Adelaide (Ausztrália)
10.Auckland (Új-Zéland)

A LEGROSSZABBAK:

131.Colombo (Srí Lanka)
132.Dakar (Szenegál)
133.Teherán (Irán)
134.Douala (Kamerun)
135.Karacsi (Pakisztán)
136.Algír (Algéria)
137.Lagos (Nigéria)
138.Port Moresby (Pápua-ÚG)
139.Dhaka (Banglades)
140.Harare (Zimbabwe)


to top