Osztrák lapok az alkotmánytervezetről

A zárószavazás előtt állómagyar alkotmánytervezettel és bírálataival foglalkozó tudósításokat közöltek hétfőn osztrák lapok. A liberális Der Standard értékelése szerint a magyar alkotmánytervezet elfogadásával „megteremtik a lehetőséget arra, hogy az európai uniós tagállamot autokráciává alakítsák át”.

Orbán Viktor „egyeduralomra tör”

A lap budapesti tudósítója, Kathrin Lauer beszámolt a tervezet elleni budapesti tüntetésekről. Idézte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök szavait, miszerint Orbán Viktor „egyeduralomra tör”, és hogy más bírálatok szerint a szöveg átláthatatlan gyors eljárásban született. Az államfőt és a költségvetési tanácsot is a Fidesz „kontrollálja” és mindkettő hivatali ideje túlnyúlik a jelenlegi törvényhozási cikluson – tette hozzá.

„Elfogadhatatlan” a nem jobboldaliak számára

A Profil című hetilap tudósítója, Gregor Mayer azt írta, az ellenzék részvétele nélkül, „nagy sietséggel és szükségtelenül” fogadják el az új alkotmányt.

A szöveg bevezető részéről írva úgy fogalmazott, a Szent Korona Magyarország alkotmányos állami folytonosságának és a nemzet egységének megtestesítőjeként való szerepeltetése „a jobboldali radikálisok és a revizionisták által elhasznált Szent Korona-tanra” való utalás. A nem jobboldali és nem klerikális magyarok számára „a kereszténység nemzetmegtartó erejére” való hivatkozás is elfogadhatatlan – állt a cikkben.


to top