Márairól ír egy szlovák drámaíró

Szlovákul ír színdarabot – magyar, német, angol és francia nyelvű részletekkel – Márai Sándor életéről Silvester Lavrík szlovák író, drámaíró.

Márai európai jelentőségű író
Márai Sándorra akkor figyelt fel Silvester Lavrík, amikor Kassa önkormányzata úgy döntött, megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, és arra kérték a drámaírót, hogy vegyen részt a pályázat munkájában.

„Mivel színházi ember vagyok, szinte magától adódott az ötlet, hogy színpadi formában dolgozzam fel ennek az európai jelentőségű írónak és gondolkodónak az életét, pályafutását” – idézte fel Lavrík az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

Kassa 2013-ban Európa Kulturális fővárosa
Marseille mellett Kassa viseli majd 2013-ban az Európa Kulturális fővárosa címet és a programokban kiemelt helyen szerepel majd a város szülötte, Márai Sándor írói munkássága.

A szerző a darabot szlovákul írja, az előadás mégis négynyelvű lesz, mert bizonyos részek magyarul, németül és angolul hangzanak el, méghozzá bármiféle feliratozás vagy szinkrontolmácsolás nélkül. Sőt, néhány mondatnyi francia szöveg is kerül a darabba.


to top