No Orbán Day: tüntetés

No Orbán Day – ezzel a címmel szervez Orbán-, kormány- és Fidesz-ellenes demonstrációt kedden a TGM (Tamás Gáspár Miklós filozófus, a Zöld Baloldal Párt elnöke) és a Kertész Ákos író nevével fémjelzett radikális(abb) baloldal.

A köztársaság napján
„A Szociáldemokrata Párt kezdeményezésére 1946. február 1-jén, az 1946. évi I. törvénycikk értelmében Magyarország államformája királyság helyett köztársaság lett, ezzel jogilag is végleg véget ért a monarchia és a gyalázatos Horthy-korszak. Ma újra cselekedni kell a demokratáknak, mert újra van egy politikus, aki tekintélyelvű, diktatórikus országvezetést kényszerít a szabadságszerető többségre” – indokolják a Facebookon a szervezők a tüntetés miértjét.

„A többség még mindig Orbánt támogatja”
„Két dolog biztos ebben a pillanatban Magyarországon. Az egyik, hogy a többség még mindig Orbán Viktort támogatja. A másik pedig, hogy hideg van” – tolmácsolta a HírExtrának reményeit a keddi tüntetéssel kapcsolatban a baloldali filozófusként ismertté vált Tamás Gáspár Miklós utalva arra, fogalma sincs, mennyi embert tud a radikálisabb baloldal megmozgatni egy ilyen akcióval.

Voltak már hasonló tiltakozások
Mindenesetre TGM és a többi szervező is bizakodik az első No Orbán Day sikerével kapcsolatban. Tehetik is, hiszen a politikusok elleni hasonló tiltakozások a Facebook és egyéb közösségi portálok elterjedésével mindennapossá váltak a világban. Októberben például már a második No Berlusconi Day-t rendezték Olaszországban az egyre inkább közutálatnak örvendő kormányő ellen.


to top