EU-elnökség – Magyarország fókuszban

Magyarország fókuszban címmel több hónapos, számos művészeti ágra kiterjedő kulturális rendezvénysorozat kezdődik Brüsszelben. A sorozat az Európai Unió soros elnökségéhez kapcsolódik.

A soros EU elnökségéhez kapcsolódik
A színes programot Paul Dujardin, a brüsszeli szépművészeti palota (Palais des Beaux-Arts) főigazgatója, Hernyes Zoltán belgiumi magyar nagykövet, Forgács Péter filmrendező-médiaművész, főszervező, valamint Kocsis Zoltán mutatta be a sajtónak.

Multikulturális jelleg
Forgács Péter és Paul Dujardin a sajtó előtt elsősorban a rendezvények multikulturális, több művészeti ágat felvonultató jellegét emelték ki. Reményi Krisztina, a brüsszeli magyar kulturális intézet vezetője hangsúlyozta: a sorozat többéves előkészítő munka révén jöhetett létre.

Liszt-és Bartók-művek a nyitókoncerten
A sorozat nyitányaként szolgáló két koncerten elsősorban Liszt-és Bartók-művek hangzanak el. Kocsis Zoltán a zenei programot részletezve méltatta a két zeneszerző munkásságát, és emlékeztetett arra, hogy a művész születésének kétszázadik évfordulója alkalmából idén Liszt-évet rendeznek.

Kiemelkedő művészek fellépése
A sorozat keretében fellép Brüsszelben a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván vezényletével, Kocsis Zoltán, Kelemen Barnabás hegedűművész, valamint Ránki Dezső és Csalog Gábor zongoraművészek. Hallható lesz Pintér Béla Parasztoperája is.

Ízelítő a magyar népzenéből
A Balkan Trafik fesztiválon a magyar népzenéből és bábművészetből is ízelítőt kaphat a közönség. A múzeum saját szervezésű ünnepnapján mások mellett a Frenák Pál Társulat és a Hólyagcirkusz Társulat lép fel.

Képzőművészeti kiállításon, irodalom
Képzőművészeti kiállításon mutatkozik be hét kortárs magyar művész: Benczúr Emese, Bukta Imre, Drozdik Orsolya, Kicsiny Balázs, Várnai Gyula, Szilágyi Lenke és Gerhes Gábor. A programsorozat irodalmi rendezvényein pedig olyan magyar szerzőkkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, mint Esterházy Péter, Bartis Attila, Dragomán György vagy Tóth Krisztina.

A magyar filmtörténet remekei
A sorozat keretében számos filmvetítést is tartanak: válogatást láthatnak az érdeklődők a magyar filmtörténet számos kiemelkedő alkotásából, Forgács Péter filmjeiből, továbbá magyar rövidfilmekből.


to top