Vitatott Made in Hungary műtárgy

A szomszéd kerítése címmel közölt kommentárt szerdán a Die Welt az európai határokról. A cikk apropóját az Európai Tanács brüsszeli székházában elhelyezett „különleges” magyar dekoráció adta.

Szőnyeg az 1848-as magyar térképpel
Michael Stürmer történész, a német konzervatív újság vezető kolumnistája egy angol közmondást idéz: a jó szomszédság záloga a jó kerítés. Ezt a bölcsességet azonban nem mindenki osztja.

„Az Orbán Viktor vezette új magyar kormány különös módon járult hozzá a brüsszeli Justus Lipsius-ház csinosításához. Az Európai Tanács üléseinek otthont adó épület bejáratánál olyan szőnyeget fektetett le, amely az 1848-as határok közötti Magyarország térképét ábrázolja. Ez olyan országok körvonalait is magába foglalja, amelyek az I. világháború óta már nem tartoznak hozzá. Utóbbiak nincsenek elragadtatva a Made in Hungary műtárgytól.”

Akadályozzák a sebek gyógyulását
Stürmer szerint a szőnyeg illik a budapesti kormánynak ahhoz a lépéséhez, amellyel egyik első intézkedésével nemzeti emléknappá nyilvánította a trianoni békeszerződés aláírásának a napját. A szerződés nyomán Magyarország, pontosabban a néhai k.u.k. monarchia magyar fele elveszítette területének legnagyobb részét és magyarok millióit, akik ezután kisebbséggé váltak a szomszédos államokban. Így lehet akadályozni a sebek begyógyulását – jegyezte meg a Die Welt kommentátora.

A határok fontosak
A határok fontosak – jegyzi meg Stürmer, emlékeztetve arra, hogy az 1975-ös helsinki értekezleten, még a hidegháború korszakában hosszú tárgyalások folytak erről a témáról. Végül a keletnek bele kellett törődnie abba, hogy megengedhetőek a demokratikus változások. Enélkül aligha mehettek volna békésen végbe az 1989/90. évi forradalmak.

Veszélyes határok
Ott van továbbá Afrika, Észak-Szudán és Dél-Szudán, Algéria és Marokkó, a Közel-Kelet, Izrael és a palesztinok. A legveszélyesebbek a láthatatlan vízi határok. Az új ENSZ-tengerjog, amely a parttól kiindulva osztja fel a tengereket, ezernyi vitára ad okot. Mintha az ásványkincsekért vívott harc nem volna elég: a globális fölmelegedés napirendjén vándorló határok is szerepelnek.


to top