Ma van a magyar kultúra napja

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból Magyarország számos településén és több külföldi nagyvárosban tartanak megemlékezéseket, rendeznek koncerteket, irodalmi esteket, és ezen a napon tartják a Liszt-év hivatalos magyarországi nyitóhangversenyét is. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Liszt a Művészetek Palotájában
Ezen a napon tartják a Liszt-év nyitókoncertjét a, ahol a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel Kocsis Zoltán vezényletével és Schmitt Pál köztársasági elnök mond köszöntőt.

A hangversenyt a Magyar Televízió és az mr3-Bartók rádió is közvetíti. Szombathelyen ma adják át a Weöres Sándor Színházat, amelyet Az ember tragédiájával avat fel a társulat.

Liszt a Stephansdómban
A külföldi programok közül több a Liszt-évhez és Magyarország EU-elnökségéhez is kapcsolódik: Bécsben a két programsorozat közös nyitányát tartják ma a Stephansdomban, ahol Liszt Krisztus oratóriuma csendül fel a Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Kórusa és a Honvéd Férfikar előadásában. A Római Magyar Akadémián Liszt Ferenc-énekkoncerttel ünnepelnek.


to top