Liszt Év – mi lesz Sopronban?

A soproni Liszt Fesztiválnak nem feladata Párizs, s más nagyvárosok ünnepségeivel versenyezni. Ennek ellenére a rendezvény ott szerepelhet a kulturális térképeken. – írta keddi számában a Kisalföld napilap.

Születésének 200. évfordulója
A klasszikus zene kiemelt ünnepe 2011-ben Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója. A zeneszerző emlékének ápolása fontos szerepet tölt be Sopron kulturális életében, a város egyik jelentős eseménye a Liszt Fesztivál. A rendezvény idei programja bővelkedik különlegességekben.

Liszt Fesztivál 2011 – Sopron
Helyszín : Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ
Január 21. péntek
19.00 Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nemzeti Énekkar, vezényel: Kocsis Zoltán
Március 13. vasárnap
19.00 Kutrowatz-Zongoraduó – Eduard és Johannes Kutrowatz nyitóestje
Március 15. kedd
19.00 Balog József és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, vezényel: Dárdai Árpád
Március 17. csütörtök – Március 20. vasárnap
Wunderkind!? – Csodagyerek konferencia
Helyszín: Best Western Pannonia Hotel
Március 19. szombat
19.00 Bogáni Gergely hangverseny

Burgenlandi intendánsok koncertje
Kóczán Péter, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. kulturális menedzsere a Kisalföldnek elmondta – Az esemény a burgenlandi Kutrowatz-Zongoraduó nyitóhangversenyével kezdődik márciusban.

Az ő felkérésük egy diplomáciai üzenetben is összekapcsolódik: Liszt Ferenc Doborjánban/Raiding született, ahol Liszt-központot és koncertermet hoztak létre a zeneszerző szülőháza mellett, s őrzik a hagyományokat. Az ottani emlékév programjainak két szervezője a Kutrowatz-fivérek – tudatta Kóczán Péter.

˝Wunderkind!? – Nemzetközi konferencia
Különleges élményben lehet része azoknak, akik Balog József zongoraművész és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar koncertjére látogatnak: a zeneszerző összes zongoraversenyét hallhatják az est alatt.

A fesztivált színesíti egy konferencia is, amely a ˝Wunderkind!? – Csodagyerek˝ címet viseli. Moszkvából, Bécsből, Budapestről is érkeznek a beszélgetésre olyan növendékek, akiknek már nagyon korán megmutatkozott zenei tehetségük.

Már kaphatók a jegyek
Kóczán Péter elmondta: A koncertekre szóló jegyek Ausztriában is ˝kelendőek˝, s az összes programot tekintve mintegy 2000-2500 embert várnak a szervezők.


to top