Sopronból irányították a sikkasztást?

Az őt zsaroló magyar bűntársát – egyben soproni cégtársát- okolja tettéért az osztrák Oberbank több mint 8 millió eurót sikkasztó tisztviselője. Amint arról a Kisalföld beszámolt, nyomozás folyik Ausztriában egy magyar férfi ellen egy burgenlandi banki sikkasztással összefüggésben.

Magánbefektetéseket irányított Kismartonban
Az ügynek most újabb részletei láttak napvilágot. ˝Roman Bosch, az Oberbank kismartoni/eisenstadti fiókjának magánbefektetéseket irányító munkatársa elmondása szerint banki tevékenysége során ismerkedett meg magyar üzletemberekkel, s így választotta vállalkozási helyszínéül Sopront. ˝Valamikor majd ezekből a vállalkozásokból jól fogok élni˝ – nyilatkozta.

8,2 millió eurót lopott
A nyomozás adatai szerint a bankból 2008 májusától folyamatosan emelt ki pénzeket. Elsősorban a benne vakon bízó idősebb ügyfelek számláit fosztogatta. Azaz befektetőket és papírjaikat nem ˝találkoztatta˝: vagy biankó aláírást szerzett tőlük akcióihoz, vagy ő maga írta alá az ügyfelek nevét, átutalásokat mímelve merítette le számláikat, értékpapírkészletüket˝.

˝Az eddigi ismeretek szerint 8,2 millió euróval lopta meg őket, így a büncselekmény akár 10 éves börtönt is hozhat Roman Bosch számára. A pénzintézet, mint közölte, valamennyi károsultat kártalanítja˝.

Magyar vállalkozásokba folyt a pénz
Boscht december 23-án tartóztatták le. Sikkasztását, amit beismert, saját banki alkalmazottai vették észre. Eva Brenner, a kismartoni ügyészség szóvívője megerősítette, hogy az elsikkasztott pénz nagy része magyar vállalkozásokba folyt. A vizsgálat a magyar üzlettársra még nem terjedt ki, az osztrák ügyészség most mérlegeli, hogy jogsegélyt kér.

Menekülőben a magyar „üzlettárs”
˝Nem várta meg a valószínűsíthető magyar rendőrségi akciót Bosch magyar üzlettársa és állítólagos zsarolója, a Győr-Moson-Sopron megyei éjszakai élet ismert alakja, a harmincas évei elején járó Élő Tivadar, aki korábban betörés és csalás miatt volt büntetve. A férfi családját hátrahagyva tűnt el két hete Sopronból˝.

˝Élő egyik utolsó üzlete tavaly ősszel a Sopron Plázában működő Colosso diszkó megszerzése, pontosabban az azt üzemeltető Café-Colosso Kft. megvásárlása volt˝ – olvasható a Kisalföld honlapján.


to top