Cseh kitüntetést kapott Lendvai Bécsben

Cseh kitüntetést adtak át Paul Lendvai publicistának szerdán a bécsi cseh nagykövetségen. A diplomáciai képviselet közleménye szerint Lendvai a prágai Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet (USTR) 2010-es Václav Benda Emlékérmét vette át Jan Koukal nagykövettől.

A Vasfüggöny mögötti események tudósítója
A díjat az 1938-1945, illetve 1948-89 között Csehszlovákiában a szabadság és a demokrácia helyreállításáért tett szolgálatokért ítélik oda. Az 1957 óta Ausztriában élő Paul Lendvai az 1980-as években az osztrák televízió (ORF) Kelet-Európával foglalkozó szerkesztőségének vezetője volt. Az úgynevezett normalizálódás idején szoros kapcsolatot tartott fenn a csehszlovák ellenzéki mozgalommal és a Vasfüggöny mögötti események fontos nyugati tudósítója volt – állt a közleményben.

Benda a csehszlovák ellenzékhez tartozott
A díj névadója, Václav Benda cseh filozófus a rendszerváltozás előtti csehszlovák ellenzékhez tartozott, a Charta,77 alapító tagja, szóvivője, a bársonyos forradalom után létrejött Kereszténydemokrata Párt (KDS) egyik alapítója volt.

A 2009-ben alapított, részben posztumusz odaítélt emlékérme mintegy húsz idei díjazottja többnyire egykori csehszlovák állampolgár, akik érdemeket szereztek a náci Németország, illetve a kommunista diktatúra elleni ellenállásban. A magyarországi születésű Paul Lendvai mellett egy holland újságíró az egyedüli külföldi kitüntetett.


to top