CH-a Duna-stratégia jegyében

Méhes Márton igazgató az európai uniós Duna-stratégia kulturális központjává tenné a bécsi Collegium Hungaricumot. Egy olyan hálózat létrehozását javasolja, amely a regionális vonatkozású témákban összeköti a Duna menti országokban működő kulturális és más intézményeket.

Kísérő programok Ausztriában
A Collegium Hungaricum komoly tervekkel készül Magyarország soros EU elnökségére is. Magyarország január 6-án hivatalosan is átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet fél évig tölt be. A bécsi Collegium Hungaricumban már be is mutatták az elnökség Ausztriában megrendezendő kulturális kísérőprogramjait.

„Kultúrfolyam – Magyarország a kormánynál”
A programsorozat mottója: „Kulturfluss – Ungarn am Ruder/Kultúrfolyam – Magyarország a kormánynál”. Június 30-ig a programok középpontjában a „Duna stratégia” és a „Liszt-emlékév” áll majd.

Az EU Duna-stratégia kulturális központja
A Duna partján fekvő Collegium Hungaricum lehet a jövőben az európai uniós Duna-stratégia kulturális központja. Ennek méltó kezdete a Cities on the River vándorkiállítás, melyen nyolc, a Duna mentén élő művész munkái láthatók. A tárlat Győr után most Bécsben látható, majd Pozsonyba, Belgrádba és Novi Sad-ba utazik tovább.

Programok 15 helyszínen
A „Kulturfluss” azaz Kultúrfolyam Bécs és környékének 15 helyszínén kerül majd bemutatásra. A hat hónap alatt fontos szerepet kap a Liszt emlékév és a márciusban megrendezendő „Duna Kultúrklaszter” konferencia is.

A Duna stratégia célja a Duna menti országok gazdasági és szociális kapcsolatainak dinamizálása, a környezetvédelem és a fenntarthatóság tudatosítása az emberekben és persze egymás kultúrájának megismertetése. A magyar állam 5 millió euróval témogatja az EU elnökséghez kötődő kulturális programokat.

Program-ízelítő:
Dunai irodalom Jazz-zel, magyar napok Kismartonban, Grácban és Linzben, Duna-Design, „A Duna hídjai” fotókiállítás, „Bécs a magyar írók szemében” kiállítás szerepelnek többek között a programban.


to top