Barroso a kételyek eloszlatását várja

A médiatörvénnyel kapcsolatban felmerült kérdések megvilágítását, továbbá a kételyek eloszlatását reméli a magyar hatóságok részéről José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Találkozó pénteken, Budapesten
Szerdai, más témájú brüsszeli sajtótájékoztatóján kérdésekre válaszolva az elnök bizonyosságát fejezte ki, hogy erről a témáról szót ejtenek Orbán Viktor miniszterelnökkel pénteken Budapesten tartandó találkozójukon.

A Barroso-bizottság és a kormány a magyar soros EU-elnökség első nagyszabású eseményeként tart egyeztetést a magyar fővárosban.

A sajtószabadság alapvető, szent érték
A sajtószabadság alapvető, szent érték az Európai Unióban – szögezte le a bizottsági elnök. Emlékeztetett arra: a bizottság már az előtt kifejezte bizonyos aggodalmait a magyar törvénnyel kapcsolatban, hogy panaszok érkeztek arról, illetve a sajtóban fontos üggyé vált. A felelős biztos levelet is írt ez ügyben a hatóságoknak, emelte ki. Barroso hangoztatta, hogy a bizottságnak jó kapcsolatai vannak a magyar hatóságokkal.

Egyelőre nincs szó uniós jogsértési eljárásról
Azt is kijelentette: világosan le kell szögezni, hogy egyelőre nincs szó uniós jogsértési eljárásról. Megismételte, hogy a témában folytatott vizsgálódások, konzultációk eredményeit nem lehet és a bizottság nem is kívánja megelőlegezni.

A bizottság abból indul ki, hogy minden EU-tagország tiszteletben tartja a demokrácia alapszabályait, hangoztatta Barroso.

Vizsgálat „a teljes bizonyosság igényével”
Emlékeztetett arra, hogy bizonyos témákról, köztük a válságadókról már október óta konzultációkat folytatnak magyar partnereikkel. Az érintett kérdések egy része nagyon összetett és érzékeny, és a bizottság „a teljes bizonyosság igényével” kívánja áttekinteni jogi szempontból a szabályokat, fejtette ki.

Megkapták a médiatörvény angol fordítását
Olivier Bailly, az uniós végrehajtó testület szóvivője előzőleg megerősítette, hogy a bizottság megkapta a magyar médiatörvény angol fordítását és az ahhoz fűzött kormányzati tájékoztatást. Érdemben azonban egyelőre nem tudott reagálni a dokumentum tartalmára, amelyet – mint mondta – jelenleg már tanulmányoznak.

Neelie Kroes, a médiaügyekért is felelős EU-biztos karácsony előtt levelet intézett a budapesti kormányhoz, amelyben több aggodalmat fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban.

A szöveg vizsgálata hónapokig is eltarthat
Magyar részről már küldtek egy előzetes választ, amely szerint a szabályozás összhangban van az uniós előírásokkal. Most a részletes magyar válasz érkezett meg, a törvény hiteles angol fordításával együtt – adta értésre a szóvivő, megerősítve azt is, hogy a szöveg vizsgálata akár hónapokig is eltarthat. A szóvivő megerősítette, hogy a bizottság továbbra is arra számít: a magyar EU-elnökség sikeres lesz.

orf


to top