Huszárruhát öltött a Manneken Pis

A most kezdődött féléves magyar EU-elnökség alkalmából huszárruhát öltött hétfőn egy napra Brüsszel legnevezetesebb turistalátványossága, a Manneken Pis.

1698-óta Brüsszel látványossága
A pisilő kisfiú szobrát először 1698. május 1-én II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem, Spanyol Németalföld kormányzója öltöztette fel egy brüsszeli céh ünnepélye alkalmából.

Ruhatára, amelyet a belga főváros híres terén, a Grand Place-on található városi múzeum őriz, ma már több mint hétszáz öltözéket tartalmaz – köztük futballmezeket, egyenruhákat, de akad köztük Elvis Presley és Miki egér jelmez is. Kabátja 25, nadrágja 26 centiméter hosszú.

Hivatalos öltöztetője van
A Manneken Pisnek hivatalos öltöztetője van, a brüsszeli Jacques Stroobants, akinek felesége már mintegy kétszáz ruhát készített a szobornak. A ruhákat előre meghatározott menetrend szerint cserélik, amelyet a Manneken Pis barátai nevű nonprofit szervezet állít össze.

Idén még matyó ruhát és subát is felvesz
A huszárruha a magyar elnökség alatt még egy alkalommal, június 7-én kerül rá a kisfiúra, „aki” március 7-én matyó öltözetben, május 2-án pedig – az akkor már nyilván kellemes hőmérséklet ellenére – alföldi subában folytatja majd évszázadok óta csaknem szakadatlan pisilését a turisták nagy örömére.

orf


to top