Esterházy Melinda élete filmen

Az Esterházy Magánalapítvány megbízásából az Asterfilm produkciójában készült film Esterházy Melinda életéről. Esterházy Pál herceg özvegye ma már visszavonultan él, talán kevesen tudják, hogy egykor sikeres balett primadonna volt.

„A nap belülről süt” című dokumentumfilm
„A nap belülről süt” című dokumentumfilm észítőinek – Katona Zsuzsanna forgatókönyvíró-rendezőnek és Nyeste Péter szerkesztő-producernek nem volt könnyű dolga: archív felvételek nemigen álltak rendelkezésre, korabeli fotók és a még elérhető rokonok, ismerősök elbeszéléseiből állt össze a történet.

Az opera primabalerinája volt
Ottrubay Melinda Dr. Ottrubay Dezső, törvényszéki elnök lányaként 1920-ban látta meg a napvilágot. Már hét évesen beteljesült álma, balett órákat vehetett, tudását és a legmodernebb balett-technikákat Párizsban tökéletesíthette. A Budapesti Operaház balett-táncosnőjeként alig 24 évesen megkapta a „primabalerina assoluta“ címet, a nemzetközi balett világ legmagasabb kitüntetését.

Az esküvőért búcsút mondott a színpadnak
Az Operaház volt az élete, ott ismerkedett meg Esterházy Pál herceggel is, akivel 1946-ban házasságot kötött és kedvéért búcsút mondott a színpadnak. A boldogság két évig tartott: Esterházy Pál herceget 1948-ban, a Mindszenty perben, a hercegprímással együtt 15 év fogságra ítélték, Melinda életében a félelem, a nélkülözés, a megaláztatás évei következtek.

Melinda betegséget tettetve vonta ki magát a családját sújtó kitelepítés alól, csak hogy bebörtönzött férje közelében maradhasson.

Zürichben telepedtek le
1956-tól, a szabadulás után a házaspár Zürichben telepedik le. Az itteni élet csendes boldogságáról fotók tanúskodnak, mint ahogy az 1989-es temetés, és Melinda későbbi burgenlandi szerepét is immár több filmjelentés is megörökíti.

Egyedüli örökös lett
Pál herceg végrendeletében feleségét tette meg egyedüli örökösévé. A gyászon felülkerekedve 1989-ben nagy elszántsággal vette át a több, mint 500 éves Esterházy hagyaték irányítását.

Esterházy Vállalkozások
2001-óta a Dr. Ottrubay István vezette Esterházy Vállalkozások (Esterházy Betriebe GmbH) gondozzák a hagyatékot, modern, jövőbe mutató projektek sorával.

2002-óta Esterházy Melinda visszavonultan él budapesti otthonában.

orf


to top