Drágul a magyar autópálya-matrica

Januártól drágul az autópálya-használt Magyarországon. A személyautósok négynapos matricája többe kerül ezután a normál időszakban, mint korábban a kiemelt, nyári hónapokban.

Öt éve változatlan volt az ár
Öt éve változatlan áron lehetett használni az autópályákat Magyarországon, de ennek vége. 2011. január elsejével átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek az úthasználati díjak. A személyautókra vonatkozó négynapos matrica ára 1650 forint lesz, a korábbi 1170 helyett.

A jövőben nem lesz kiemelt időszak, azaz míg a korábbi években nyáron 1530 forintra emelkedett az említett összeg, az új rendszerben egész évben azonos áron lesz kapható az e-matrica.

Elsődleges ok az árfolyam változása
Az indoklás szerint az autópálya-matricák díjemelésének elsődleges oka az euró/forint árfolyam változása. Az uniós szabályozás a matricák árait a közösségi valutában határozza meg, a változással ehhez igazodnak a forintban megszabott árak.

Kiegyenlített forgalom
Ugyanakkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint: „személyautók téli díjkedvezményének megszüntetését az indokolja, hogy a téli és nyári forgalom mértéke lényegesen kiegyenlítettebbé vált, és a téli üzemeltetés jórészt forgalomtól független költségei (pl.: hóeltakarítás, síkosságmentesítés) magasabbak, mint a nyári üzemeltetésé.”


to top