„Magyarország putyinizálódása”

Keményen bírálja Orbánt a Washington Post. A májusi, európai uniós keleti partnerségi csúcs megalázó bojkottját is az EU és az USA figyelmébe ajánlja a vezető amerikai lap, ha a Fidesz nem módosítja a médiatörvényt.

„populista és hataloméhes” kormány
Magyarország „populista és hataloméhes” kormányát emlegeti a médiacsomag kapcsán a Washington Post, azzal indítva hétfőre virradóra megjelent kommentárját: a jövő hónapban az EU számos tagja sajnálhatja emiatt a rotáló, soros uniós elnökség intézményét.

Nem illik egy nyugati demokráciához
Az Egyesült Államok egyik vezető liberális lapja – a magyar jogszabályokkal kapcsolatos eddigi legegyértelműbb amerikai jelzésként – „Magyarország putyinizálódása” című cikkében úgy foglal állást: „a médiatörvény a sajtószabadság tekintetében Fehéroroszországgal és Oroszországgal helyezik egy kategóriába Magyarországot”. A csomag szerinte „inkább illik egy autoritáriánus rezsimhez, mint egy nyugati demokráciához”.

Nemzetközi össztűz a médiatörvényre
A Washington Post – amelynek cikkéről befolyásos amerikai-magyar körökben már napokkal annak megjelenése előtt tudtak – nem azt tartja a célravezető megoldásnak, ha a „kormányok csendben maradnak, csak nehogy még egy vitát kavarjanak a válság sújtotta EU-ban”.

Orbánt választás elé kellene állítani
Európa nem engedheti meg, hogy egy tagkormánya alapvető szabadság(jog)okat vegyen semmibe következmények nélkül, írja, felvetve: Orbánt választás elé kellene állítani, megadva neki az esélyt a hatalomkoncentráció visszafogására és a médiatörvény módosítására.

Bojkottálnák a csúcstalálkozót
Ellenkező esetben viszont – fejtegeti az újság – „elszenvedhetné a megaláztatást”, miszerint az EU és az Egyesült Államok máshová helyezi vagy bojkottálja a május végére tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozót, amelynek alkalmából egyébként Hillary Clinton külügyminiszter is hivatalos Magyarországra.
A Tom Lantos néhai kongresszusi képviselőről elnevezett budapesti intézet megnyitása az uniós keleti partnerségi csúcs kísérőrendezvénye lenne. A Washington Post fél éven belül már másodszor támadja élesen a magyar média megregulázását.

orf


to top