Jakab István Martin Preinedernél

Magyarország és Ausztria egyaránt azon az állásponton van, hogy nem érdekük az európai uniós mezőgazdasági piac további liberalizálása – mondta Jakab István a magyar Országgyűlés alelnöke azt követően, hogy tárgyalt Martin Preinederrel, az osztrák parlament felsőházának elnökével pénteken Bécsben.

A minőségi termékek védelméről
Jakab István tájékoztatása szerint elsősorban európai uniós mezőgazdasági kérdésekről folytattak megbeszélést, kiemelt hangsúlyt kaptak a Magyarország EU-elnökségével összefüggő témák.

Jakab István emlékeztetett: Ausztria és Magyarország egyaránt elutasítja a genetikailag módosított élő szervezetek termesztését, illetve tenyésztését, és hangsúlyt fektet a termelés biztonságosságára, az egészséges, minőségi mezőgazdasági termékek előállítására.

Nemvehet külföldi földet Magyarországon
A földbirtok-politikáról szólva elmondta, hogy a magyar kormány rendezett birtokviszonyokat akar kialakítani, ezért kéri partnereit, hogy támogassák a földvásárlási moratórium meghosszabbítását további három évvel. „Az osztrák fél az Európai Bizottság döntése ellen nem emel vétót” – fogalmazott a politikus.

A Duna-stratégiáról is tárgyaltak
A megbeszélésen elhangzott az is, hogy mindkét ország érdekelt a Duna-stratégia megvalósításában. Jakab István magyarországi látogatásra hívta meg Martin Preinedert.

orf


to top