Közös osztrák-szlovén-magyar projekt

A gazdaságfejlesztés kiemelt témája lesz a jövőben a „24 város – City Cooperation” projektnek, amely az Ausztria-Magyarország és Szlovénia-Ausztria határon átnyúló együttműködési programokban valósul meg az Európai Unió támogatásával 2007-2013.

Közös városfejlesztés
A 2008-ban indult, és megvalósításának félidejéhez érkezett projekt eredményeit értékelték nemrégiben az együttműködésben érintett 8 osztrák, 9 szlovén és 7 magyar határ közeli város képviselői.

A projektértékelő konferenciát szervező Ecorys Magyarország Kft. tájékoztatása szerint az együttműködésben érintett 7 magyar település – Lenti, Letenye, Körmend, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Vasvár és Zalalövő – vezetői bemutatták városfejlesztési és városmarketing tevékenységüket.

Közös honlap és négynyelvű kiadványok
Az együttműködés keretében elkészítették a 24 város adottságait, lehetőségeit összefogó helyzetelemzést, ez alapján elkészült a települések stratégiai terve, és közös honlapot működtetnek az érintett városok.

A magyar városok GPS adataihoz, illetve Google Earth alapú térképeihez helyi információkat, turisztikai látványosságokat is társítottak. Négy nyelven kiadták a 24 város kiadványát, valamint kulturális rendezvényeket, találkozókat szerveztek.

3 millió eurós projekt
A városok közösen egy kedvezményfüzetet adnak ki, amelyben összesen 48 darab, városonként 2 kedvezmény található, ezt a füzetet bemutatják majd a jövő évi Utazás Kiállításon. A települések szakembereinek városakadémia képzéseket tartanak, valamint a városok helyi vállalkozóinak részére évente több alkalommal fórumot szerveznek.

A projekt költsége országonként 1 millió euró.

orf


to top