Javaslat a Duna-régió fejlesztésére

Bemutatta csütörtökön az Európai Bizottság a Duna-régióra és annak 115 millió lakosára vonatkozó stratégiai fejlesztési javaslatát. A kezdeményezés a gazdasági lehetőségek jobb kihasználását és a térség környezeti állapotának javítását célozza.

Hatékonyan osztják be a 100 milliárd eurót
A Duna stratégia hosszú távú együttműködést irányoz elő a fenntartható közlekedés előmozdítása, az energiarendszerek összekapcsolása, a környezetvédelem, a vízkészletek megőrzése és az üzleti klíma javítása érdekében.

Noha az uniós végrehajtó testület nem különített el új pénzeszközöket a stratégia végrehajtására, a Duna menti államok az általuk elfogadott programok szorosabb összehangolása révén hatékonyabban használhatnák fel a jelenlegi pénzügyi időszakban a régió rendelkezésére álló 100 milliárd eurót.

800 beadvány 14 országtól
Johannes Hahn, regionális politikáért felelős EU-biztos elmondta, hogy a konzultációs időszak során a Duna menti államok több mint 800 beadvánnyal járultak hozzá a tervezéshez. A Duna-régió stratégiája a tervek szerint 14 országra – köztük nyolc uniós tagállamra – terjedne ki, Németországtól Ukrajnáig.

Egész pontosan következő 14 országról van szó: Németország, Ausztria, Magyarország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Moldova és Ukrajna.

A Dunai hajózás fellendítéséért
A stratégiai tervezet nevesít olyan szükséges intézkedéseket, mint például a folyami hajóflották korszerűsítését, két új folyami híd építését Románia és Bulgária között, a Duna-régió idegenforgalmi célállomásként való népszerűsítését, szükség esetén szennyvíztisztító telepek építését, közös kutatóközpontok létrehozását, valamint a roma közösség életfeltételeinek javítását.

Európai Duna Régió Stratégia


to top