100 éve született Karády Katalin

100 éve, 1910. december 8-án született Karády Katalin, a harmincas-negyvenes évek legkedveltebb magyar filmszínésznője és énekesnője, egy nemzedék bálványa, a „végzet asszonya” a magyar filmekben. Kanczler Katalin egy hétgyerekes kőbányai proletárcsaládban született – dívához illően a vélemények sokáig megoszlottak arról, hogy mikor.

A lexikonokban 1912 szerepelt, karrierjének indulásakor azonban ennél négy évvel kevesebbet mondott az újságíróknak. Aztán előkerült keresztlevele, amelyben 1910. december 8. szerepel, s ma ezt tekintik születési időpontjának.

Ralben Edit egy csapásra ismertté tette
Kávéházi énekesként fedezte fel Egyed Zoltán hírlapíró, aki gondoskodott képzéséről, s akitől a Karády nevet is kapta. 1939-ben forgatta első és legsikeresebb filmjét, a Halálos tavaszt.

Az ártatlanul romlott Ralben Edit figurája egy csapásra ismertté tette, az Ez lett a vesztünk című dal elindította énekesnői karrierjét is. Karády sajátosan mély hangján később slágerek tucatjait búgta el (Gyűlölöm a vadvirágos rétet, Valahol Oroszországban, Mindig az a perc, Ezt a nagy szerelmet, stb.).

A nyilas rémuralom idején zsidókat mentett
A német megszállás után letartóztatta a Gestapo, befolyásos barátai csak nehezen tudták kiszabadítani. A nyilas rémuralom idején zsidókat mentett, amiért 2004-ben posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozták neki.

Karádyt rettenetesen megviselte, hogy a szovjet fogságba esett, majd az ÁVH-nak átadott Újszászynak nyoma veszett. Az új világban már nem találta helyét, a kommunista kultúrpolitika sem igényelte „a múlt rendszer” sztárját, s lassan a közönség is leszokott róla.

New Yorkba menekült
Karády Katalin 1951. február 9-én hagyta el hazáját, Brazíliában, majd New Yorkban telepedett le, magányosan vezette kalapszalonját. New Yorkban halt meg 1990. február 7-én.

orf


to top