„Bem apó”160 éve halt meg

Százhatvan éve, 1850. december 10-én hunyt el Aleppóban Józef Zachariasz Bem, magyarul Bem József, a lengyel és a magyar szabadságharc hőse. Birtokos nemesi családban született 1794. március 14-én Tarnówban, Lengyelország osztrák fennhatóságú részén.

Tizenöt évesen lett katona
A napóleoni háborúk idején tizenöt évesen állt be tüzérkadétnak, fél év múlva már alhadnagy volt.

1848 októberében Bécs forradalmi védőrségének parancsnoka lett, a város eleste és a magyar honvédsereg schwechati veresége után Pozsonyban a magyar szabadságharc szolgálatába állt.

Kiűzte Erdélyből az ellenséget
Kossuth november 29-én őt nevezte ki az erdélyi hadsereg főparancsnokává. Bem szigorú fegyelmet követelve újjászervezte a bomlóban lévő sereget, amelynek 13 ezer katonája olykor naponta 30-35 kilométert megtéve, karácsonykor bevonult Kolozsvárra.

Újév után Bukovinába kergették Karl von Urban határőreit, majd felszabadították a Székelyföldet. Bem csaták sorozatában – Vízaknánál, Dévánál, Piskinél – megverte Puchner Antal báró egyesült osztrák-orosz erőit, március 15-re, a forradalom évfordulójára – Déva kivételével – megtisztította Erdélyt az ellenségtől.

Törökországba emigrált
A Görgeyben nem bízó Kossuth Lajos augusztus 9-én Bemet tette meg az összevont magyar seregek fővezérévé. Még aznap vereséget szenvedett a temesvári csatában, ő maga is megsebesült. A bukás után Törökországba emigrált, ahol – részben azért, hogy a Porta ne adja ki az oroszoknak – áttért az iszlám hitre. Murad pasa néven hunyt el a szíriai Aleppóban, vélhetőleg maláriában.

orf


to top