Magyar egyházi méltóságok Schmittnél

Határon túli magyar egyházi méltóságokat fogadott Schmitt Pál magyar köztársasági elnök advent alkalmából ma Budapesten, a Sándor-palotában.

“Szükségük van erős biztatásra”
“A mai magyaroknak talán minden korábbinál nagyobb szükségük van erős biztatásra, és ezt a biztatást a lelkipásztorok adhatják meg. Az önök személyén keresztül az emberek az örök értékekhez kötődnek, a biztos alapot keresik és kapják” – fogalmazott az államfő a díszebéd kezdete előtt.

Jó pár éve hagyomány a meghívás
Schmitt Pál emlékeztetett: jó pár éve hagyomány, hogy advent alkalmából a határokon túli magyarság egyházi vezetőit vendégül látja a magyar államfő. “Az invitálással is jelezve, hogy ez az összetartozás éppoly természetes és magyarázatra nem szoruló, amilyen egy asztalközösség. Egy asztal körül mindig egyértelmű az egymásra hangolódás. A közös étkezés az elfogadás-befogadás jelképe is egyben” – fogalmazott a köztársasági elnök.

Hozzátette: “így vagyunk együtt, így tartozunk össze felvidéki, kárpátaljai, vajdasági, erdélyi, partiumi, vagy a világ bármely pontján élő magyar testvéreinkkel”.

Törvényi alapokon az összetartozás
Az államfő szólt arról: “a világ látszólag folytonos bomlásban van, megannyi helyen látjuk a szétesés, az értékvesztés tüneteit. De egyre több a reményteli pillanat: a magunkra találás, a bizalom visszanyerésének élménye is”.

“Ilyen magunkra találás, hogy idén végre törvényi alapokkal, és minden korábbinál egyértelműbben mondtuk ki a magyarok összetartozását” – hangsúlyozta Schmitt Pál.

Állampolgárságról szóló törvény
Mint mondta, “a magyar polgárok akaratának kiteljesedéseként a spirituális, érzelmi ragaszkodást” most jogi kapcsolat is megpecsételheti. Idén augusztus 20-án lépett hatályba a gyorsított eljárásban megszerezhető állampolgárságról szóló törvény – mutatott rá az államfő, hozzátéve: “e régóta várt, kinyújtott kéz lehetővé teszi, hogy még jobban támaszkodjunk egymásra”.

“Magyarságunk elválaszthatatlan tőlünk”
Ez minden magyar közös öröme és a hétköznapokban nyer gyakorlatias értelmet. A nemzethez való kötődés ugyanis nem csak a magasztos pillanatok ideig-óráig tartó jó érzése. “Magyarságunk elválaszthatatlan tőlünk” – szögezte le Schmitt Pál.

orf


to top