WikiLeaks-adatgyűjtés Magyarországról

Magyarországon dolgozó amerikai diplomatáktól „biometrikus adatok” összeállítását kérték „jelenlegi és majdani vezetőkről és tanácsadókról”, írta a WikiLeaks brit médiapartnere, a The Guardian az oknyomozó portál által kiszivárogtatott bizalmas diplomáciai iratokra hivatkozva.

A CIA a háttérben?
Ugyancsak a vezető brit baloldali napilap írta a kiszivárogtatásokra hivatkozva, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA áll az amerikai diplomatáknak a WikiLeaks oknyomozó portál által leleplezett és az elmúlt napokban sokat bírált „kémtevékenysége” mögött.

Hosszú anyag Magyarországról
A Magyarországgal kapcsolatos diplomáciai üzenetet a The Guardian feldolgozatlan, nyers formában tette közzé. A rendkívül hosszú anyag – amelynek végén a „Clinton” név szerepel – tavaly júniusi keltezésű – írta Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója.

„Biográfiai” összeállítás
A „biometrikus” kifejezés az újság által adott címben szerepel, a közzétett anyagban ugyanakkor „biográfiai” jellegű információk összeállításáról esik szó. A több oldalnyi, felsorolásszerű listán az elküldendő információk között szerepelnek hivatali, szervezeti titulusok, nevek, beosztások, és „névjegykártyákon szereplő egyéb információk”, telefon-, mobil- és faxszámok.

Specifikusan magyar vonatkozású részek
Szerepelnek a jelentős részben szabványosított szövegezésűnek tűnő, de specifikusan magyar vonatkozású részeket is tartalmazó felsorolásban a NATO kötelezettségek teljesítésére irányuló „tervek és erőfeszítések”, a hozzáállás a NATO és amerikai erők magyarországi állomásoztatásához, illetve a magyar erők „országon kívüli bevetéséhez”.

Külön említik a Magyar Gárdát
Szerepel a szövegben információkérés az ellenzéki és szélsőséges csoportokról, beleértve azok hazai és külső támogatását. Külön említi a leírat ebben az összefüggésben a Magyar Gárdát.

Kitérnek a határon túli kisebbségekre is
Kitér a felsorolás a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekkel, valamint a jövő évi EU-elnökséggel és az euróövezettel kapcsolatos „politikára, tervekre és erőfeszítésekre”.

orf


to top