Osztrák-magyar közös emléknap

A történelmi-irodalmi nemzeti emlékhelyen pénteken tiszteletadást rendeztek a Sopron vidéki háborús erődítési kényszermunka nyolcezer áldozata, illetve a lakompaki/Lackenbach internálótábor négyezer roma és szinti foglya emléke előtt.

Koszorúzás az emlékműnél
A magyar–osztrák közös emléknap tegnap 9.30-kor közös koszorúzással kezdődött a lakompaki romák emlékművénél, majd pedig az erődítési kényszermunkások balfi emlékművénél tisztelegtek a résztvevők.

Osztrák előadók emlékeztek
A balfi József Attila Művelődési Házban a lackenbachi internálótábor történetét bemutató tablókat leplezték le, majd a lackenbachi táborra Rudolf Sarközi, az ausztriai Roma Népcsoport Tanácsának vezetője emlékezett. Ezt követően az ausztriai romák modern kori történetéről Gerhard Baumgartner bécsi történész beszélt.
A roma identitásról, a történelmi együttélés feldolgozásának feladatairól Daróczi Ágnes, a Magyar Művelődési Intézet nemzetiségi referense szólt.

Zenés műsor és kiállításmegnyitó
Ezt követően a Romano Glaso együttes műsorát hallhatták az érdeklődők. A nemzetközi emléknapon a balfi művelődési házban David Beeri roma festőművész és Karl Horwath osztrák roma kovács kiállítása nyílt meg.

orf


to top