Szerény lesz a magyar karácsony

A magyarok fele kevesebb mint húszezer forintot (75 euró) költ idén karácsonyi ajándékokra, derült ki az Ipsos Zrt. reprezentatív karácsonyi kutatásából. A megkérdezettek egyötöde tízezer forintnál (38 euró) kevesebbet szán ajándékozásra.

Nem vesznek fel hitelt

A válság hatását jelző adat, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a karácsonyi kutatás résztvevőinek csaknem száz százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem vesz fel hitelt az ünnepi vásárlás fedezésére.

25 % egyáltalán nem ajándékoz

Ugyanakkor nőtt azoknak a száma is, akik egyáltalán nem vesznek ajándékot karácsonyra: 2009-ben még csupán 19 százalék, 2010-ben viszont már 25 százalék nyilatkozott így.

Kozmetikumok, ruházati cikkek

Az ajándékok toplistáján előkelő helyet foglalnak el a kozmetikumok, a ruházati cikkek, és bár még dobogós helyen szerepelnek a könyvek, népszerűségük visszaesett: 2008-ban még 47 százalék volt a könyvek részesedése, 2009-ben és 2010-ben viszont már csupán 40 százalék.

Nő az internethasználat

A kutatás eredményei szerint a magyar lakosság egyre tudatosabban tervezi meg a kiadásokat, és ezen a téren is folyamatosan nő az internethasználat elterjedtsége.

orf


to top