Régiós közlekedés: A Magyar Közút gépei folyamatosan takarítják a havat és szórják az utakat

A Dunántúl nagy részén, illetve Pest és Nógrád megyében a reggeli óráktól kezdődően intenzíven havazik. A nagy mennyiségű csapadék nyomán sok fő- és mellékút is havas. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. gépparkjával jelenleg is folyamatosan dolgozik a hóakadályok megszüntetésén. A közútkezelő ugyanakkor kéri az autósokat és főleg a nehézgépjárművel közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű járművekkel keljenek útra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform osztályának legfrissebb adatai alapján a Dunántúl északi és középső részén, valamint Pest és Nógrád megyében változó intenzitással havazik, Fejér és Heves megye területén inkább havaseső esik, az ettől keletebbre és délebbre fekvő területeken viszont eső áztatja az utakat. Az Alföldön és Kelet-Magyarországon nincs fennakadás a közlekedésben. A behavazott területeken a főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak viszont havasak, hókásásak. A behavazott területeken bár téliesek az útviszonyok, viszont az utak járhatóak, ugyanakkor a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felhívja a figyelmet, hogy a kopott gumival futó és nem megfelelő műszaki állapotú tehergépjárművek sorra akadnak el, a legkisebb emelkedőn is megcsúsznak, keresztbe fordulnak, így órákra megbénítják a forgalmat. A 11 órai legfrissebb adatok szerint a 2-es főúton Katalinpusztánál egy megcsúszott kamion okoz egyre nagyobb forgalmi dugót. Mindkét irányban araszol a forgalom, miután csak egy sáv járható.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz géppel végzi jelenleg is az utak hó és síkosság mentesítését, 77 üzemmérnökségének több ezer dolgozója pedig váltott, 12 órás műszakban, folyamatos munkarendben dolgozik. Ugyanakkor a nagy intenzitású havazás miatt a hóeltakarítási munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért míg nem szűnik meg a havazás, sajnos nem várható gyors javulás a közlekedésben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a téli útviszonyok között különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. A közlekedők friss információkat a társaság Útinform szolgálatától és a cég megyei ügyeleteitől kaphatnak, amelyek elérhetősége megtalálható a www.kozut.hu internetes oldalon.

Ha valaki elakadna járművével a havazás miatt, hívja a tűzoltóság szakembereit a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

sopron


to top