Jövő Internet kutatás díj – Future Internet Award

Meghírdetésre került a „Jövő internet díj” (Future Internet Award), melyre olyan innovatív termékekkel, szolgáltatásokkal lehet nevezni, amelyek várhatóan jelentős hatással bírnak a jövő internet területeken. A díjat a nemzetközi bíráló bizottság hat havonta ítéli oda a jövő internet innovatív termékeinek/szolgáltatásainak jó mintájául szolgáló, legígéretesebbnek kezdeményezéseknek. A „Jövő internet díjat” (Future Internet Award) a ceFIMS projekt szervezi.

A ceFIMS az Európai Bizottság hetedik keretprogram, infokommunikációs technológiák program keretében futó koordinációs projekt, a tagállamok fórumának (Future Internet Member States Forum) munkáját támogatja, s ezzel a jövő internet-kutatás területén futó nemzeti, regionális és európai kutatások közötti együttműködést, a tevékenységek összehangolását segíti elő. A díjra a tagállamok által támogatott kezdeményezések, valamint egyedi kutatási projektek nevezhetnek be.

Értékelési kritériumok
A jövő internet díj nyertesét az alábbi szempontok figyelembevételével választják:

– Technológiák innovatív alkalmazása
– Helyi szervezetek, állampolgárok, közösségek bevonása
– Univerzális elérés, használat
– A digitális szakadék áthidalásának elősegítése
– Ipari kapcsolatok, együttműködés
– Társadalmi hatások
– Környezetbarát megoldások
– Stratégiai relevanciával bíró, megvalósítás alatti pilotok
– Egy adott tematikus területen vagy több területen átívelő kíváló megoldások
– Több regió, vagy több ország érintettsége
– Értékelés

A benevezett projekteket a jövő internet kutatási, ipari és állami szakértői bírálják el a jelentkezési lapon megadott információk alapján. Ha szükséges a végső döntés előtt, további információt is bekérnek. A díjat a zsűritagok véleménye alapján a legjobb jövő internet kezdeményezésnek adják.

A jövő internet díj széleskörű európai elismerést jelent, elnyerése feltüntethető a nyertes szolgáltatáson/terméken, ennek reklámozására használható. Emellet a díj nyertese kristályüveg plakettben részesül, amelyen a nyertes téma megnevezése, illetve a díj elnyerésének dátuma szerepel.

CEFIMS – Coordination of the European Future Internet Forum of Member States


to top