Lejárt a vissza nem térítendő támogatások ideje?

A vállalati innováció közösségi forrásból történő finanszírozásával kapcsolatban is elvárás kell, hogy legyen a megtérülés, azt befektetésként és nem támogatásként kell kezelni. A versenyszféra tapasztalatait érdemes átültetni az innováció EU-s vagy hazai állami forrásokból történő finanszírozásánál. A vállalkozások innovációs projektjeit vissza nem térítendő források helyett, visszatérítendő támogatásokkal indokolt finanszírozni.

A piaci szemléletű közvetítők bevonása hatékonyabb forrásfelhasználást eredményezne, a finanszírozók – az állam és a magántőke befektetők – megosztott kockázata mellett – véli a Start Zrt. Természetesen a kutatóintézeti, egyetemi kutatások, főként alapkutatások, esetében ez a módszer nem alkalmazható, itt a közvetlen, vissza nem térítendő állami támogatás indokoltsága nem megkérdőjelezhető – áll a Start Zrt. közleményében.

Örök kérdés, hogyan lehetne a vállalati innováció céljára rendelkezésre álló forrásokat hatékonyabban hasznosítani. A hatékonyságot alapvetően meghatározza, hogy ki hozza a döntéseket, milyen közvetítőkön, s milyen formában; támogatásként vagy tőkeként jut-e el a forrás a vállalkozásokhoz. A versenyszférában eredményt hozó innováció lényege, hogy belátható és tervezhető időn, valamint költségkereten belül a vállalkozás versenyképességét látványosan megnövelő eredmények szülessenek. Az eljárás vagy a technológia újdonsága miatt azonban általában a folyamat műszaki és értékesítési kockázatai magasak, amit a vállalkozás önmagában nem képes felvállalni és hitelből sem finanszírozható a projekt. Mindezen okok miatt olyan finanszírozási forrásra van szükség, melynek magas a kockázattűrő képessége és a magas hozam reményében a veszteség felvállalására is hajlandó.

pannon novum


to top